Als een boom, geplant aan waterstromen – psalm 1 en 2

De naties gaan tekeer, crisis slaat toe en het ‘lawaai’ in de naties vermeerdert. Terwijl de wereld elke dag gecompliceerder wordt, zijn wij, gelovigen, geroepen om te zijn 'als een boom, geplant aan waterstromen, die vrucht geeft op zijn tijd' (Ps 1:3). Ook te midden van crisis. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.    

De bekende eerste twee psalmen zijn urgent en relevant voor de generatie waarin we nu leven. Ze bieden context en achtergrondinformatie over een wereld in opschudding, over onrust in de naties. De twee psalmen zijn niet alleen informatief maar ook erg praktisch. Beiden geven de lezer een duidelijk advies. Wat moeten we doen in een crisis? Welke houding en reactie zijn gepast? 

afbeelding nieuwsbrief.jpg

Wat is de weg van de rechtvaardigen als de naties tekeer gaan? 

Door middel van een droom bracht God deze twee psalmen onder mijn aandacht. 'Te midden van verwarring en verslagenheid, bestudeer Psalm 1 en 2. Raak vertrouwd met Psalm 1 en 2 !' En dus ben ik deze psalmen gaan bestuderen. Ik deel graag met jou de studienotities. 

In een notendop:  

Psalm 1 gaat specifiek over het leven van het individu en spoort de gelovige aan om een ​​leven te leiden als ‘een rechtvaardige’, om te zijn ‘als een boom geplant aan waterstromen’ en om vreugde te hebben in Zijn wet. Het toont de twee verhaallijnen tussen de rechtvaardigen en de goddelozen. 

Psalm 2 laat echter het perspectief van het individu los en geeft een mondiaal overzicht. Plots maakt de lezer deel uit van een dramatisch en episch plot! Degene die in de hemel zit, gaat reageren. Het antwoord van de Vader zou ons vertrouwen en moed kunnen geven om stand te houden in tijden van crisis. Hij is niet passief of onverschillig. Hij zal reageren! We kunnen erop vertrouwen dat Zijn leiderschap goed en rechtvaardig is. 

Op het eerste gezicht lijken de twee psalmen op zichzelf te staan, maar beide zijn nauw verwant en liggen in elkaars verlengde. ‘De raad van de goddelozen’ van Psalm 1, is in Psalm 2 geculmineerd! Psalm 2 is een wereld in beroering, een pijnlijk gevolg wanneer de mensheid geen vreugde vindt in Gods wet (psalm 1). 

Ontdek hier meer hoe psalm 1 en 2 NU relevant zijn.

Om het alvast een beetje te verklappen; de conclusie is als volgt. 

Het is wijsheid om een levensstijl te cultiveren die wordt gekenmerkt door gebed, het Woord, vasten en het doen van werken van rechtvaardigheid. Wanneer alles wordt geschud en de crisis toeneemt op aarde, zullen wij zijn als een boom geplant aan waterstromen.  

Dit artikel is geschreven door Esther Cozijnsen van FR123 Calling a generation 

Wil je meer lezen? Kijk dan ook eens op haar eigen website naar haar blogs.