Zullen we ooit ‘genoeg' zijn?

Zelfs zonder alle succesverhalen van anderen, hebben we vaak het gevoel dat we niet voldoen aan de standaard die we voor onszelf stellen, of die anderen voor ons stellen. En het lijkt al helemaal onhaalbaar om ooit te voldoen aan de standaard die God aan ons leven stelt… Zullen we ooit ‘genoeg' zijn?

Wat is er mis met mij?

We zijn ons diep van binnen pijnlijk bewust van het gevolg van de zondeval: we zijn niet meer perfect, zoals we ooit bedoeld waren. Er is schaamte, zonde en schuld. We maken fouten en we worden dagelijks geconfronteerd met onze grenzen en onze sterfelijkheid. We hebben een aanklager die ons daar graag aan herinnert, en die de waarheid daarbij verdraait. Die interne strijd lijkt alleen nog maar uitvergroot te worden door de stroom aan foto’s en updates op sociale media. 

Het is soms moeilijk om dat onbehaaglijke gevoel van binnen te duiden. We denken vaak dat het ligt aan onszelf of de omstandigheden; 

  • Ik ben werkloos terwijl zoveel vrienden een goede baan hebben;

  • Ik voel me overweldigd door de zorg voor mijn 2 kinderen, terwijl anderen er 4 of 5 hebben en het geweldig doen als moeder;

  • Ik ben (nog steeds) vrijgezel terwijl anderen getrouwd zijn;

  • Ik werk in een ‘gewone’ baan terwijl anderen zendeling zijn;

  • Ik ben ziek, en God heeft mij nog niet genezen;

  • Ik faal steeds weer in mijn leven met God, en anderen lijken het goed voor elkaar te hebben.

Voor ieder is er een ander pijnpunt. Maar geconfronteerd met ons eigen falen, beperkingen of simpelweg levensomstandigheden, kunnen we ons zo gediskwalificeerd voelen. We denken al snel: ‘is er iets mis met mij?’

Het eerlijke antwoord is: ja! Er is iets mis met jou en met ons allemaal. ‘Alle mensen hebben gezondigd en missen daardoor Gods nabijheid’ Romeinen 3:23.  

Things are not okay right now

We hebben vaak de neiging om als een ‘positief denk goeroe’ onze negatieve gedachten te boven te komen. Maar dit helpt nooit lang… we voelen diep van binnen feilloos aan dat er iets mis is: we hebben heimwee naar het verloren paradijs en naar de ononderbroken verbondenheid met God en elkaar waar we voor gemaakt zijn. 

Het is beter om het probleem te erkennen en de oplossing te omarmen. JA er is iets mis!! Met jou, met mij en met de wereld waarin we leven. Maar er is hoop! Samen met de hele schepping leven we in reikhalzend verlangen naar de Dag van de Heer, wanneer Hij alle dingen zal herstellen. 

Things are not okay right now, and they won’t be until You come back!

https://youtu.be/y3MeV-V5YIU

En in de tussentijd? 

In de tussentijd is Zijn genade genoeg voor ons en mogen we weten dat God ons nooit diskwalificeert om onze fouten, omstandigheden of zwakheid. Zijn kracht is perfect in onze zwakheid (2 Korinthe 12). Gelukkig doet Jezus wonderen en herstelt hij ook nu al vaak ons hart en ons lichaam als ‘vooruitbetaling’ van Zijn Grote Dag waarop hij ALLES zal herstellen en alle tranen zal afwissen. Maar aan deze kant van de eeuwigheid zal geen van ons perfect, compleet, altijd gelukkig en succesvol worden. Zijn belofte is wel dat we nooit alleen zullen zijn. 

Imperfecte helden

Grappig genoeg, spreekt de Bijbel op een hele bijzonder manier over de ‘geloofshelden’ en hun leven. Helemaal niet als een facebook tijdlijn met de hoogtepunten erop. Zelfs niet als een nieuwsbrief of autobiografie van iemand die je bewondert. De bijbel is zo ontstellend, pijnlijk eerlijk over de tekortkomingen en fouten van de mensen die God gebruikt. Petrus verraadde Jezus, Abraham loog tegen de Farao, Paulus maakte ruzie met Barnabas, David pleegde overspel en zo kan de lijst nog eindeloos lang doorgaan. 

Voor degenen die het nog niet kennen: kijk de serie ‘The chosen’ eens om te zien wie Jezus koos als zijn vrienden en leerlingen en hoe zij verre van perfect waren. 

Niet gediskwalificeerd 

Deze fouten zijn niet ‘per ongeluk ook opgeschreven’… de Vader vindt het belangrijk dat we weten dat wij niet de enige zijn, en dat iedereen verlossing nodig heeft (niemand kan het zelf). God houdt met Zijn hele hart van ons en wil door ons heen werken. Juist in onze gebrokenheid. Ondanks onze fouten. 

Ja, er is van alles mis. 

Nee, je bent niet gediskwalificeerd.

Kwetsbaar durven te zijn

eerlijk durven zijn

Laten we elkaar een beetje helpen… door eerlijk en kwetsbaar te durven zijn. Het kan zo’n verademing zijn als een goede vriend zijn worstelingen met je deelt. Of als je een nieuwsbrief leest waarin een zendeling naast zijn overwinningen ook zijn falen en moeilijkheden deelt. 

Durf echt te zijn. Deel met vriendinnen eens een foto van je huis in complete chaos met jengelende kinderen op de voorgrond. Post eens op instagram welke maaltijden compleet mislukten. Zet eens een faalCV (ja, het bestaat echt!) op LinkedIn. Vertel in de bijbelstudiegroep waar je mee worstelt… Samen wandelen we in Zijn genade, door mooie en moeilijke tijden. In succes en falen. In vallen en opstaan. 

Leven vanuit de Waarheid

Eerlijk durven te zijn over je eigen zwakheid is belangrijk, maar nog belangrijker is het om die zwakheid jou niet te laten definiëren! Jij bent niet je fouten of tekortkomingen. Je bent Gods geliefde kind en Hij zal sterk zijn in jouw zwakheid.

Jezus is de waarheid en met die waarheid mogen we onszelf vullen. Want we weten wel waar we de waarheid kunnen vinden … alleen vergeten we meestal om onszelf actief te vullen met die waarheid, te leven vanuit de waarheid en ons zelfs te wapenen met waarheid en Gods Woord (Filippenzen 4). 

Een hart waarin de waarheid vrucht draagt

Ook al staat de bijbel vol waarheid, het helpt ons niet als we dit alleen onderschrijven. Alleen zeggen dat we het weten en ermee eens zijn helpt ons niet vechten tegen de leugens. Dat verandert ons niet werkelijk van binnen. Denk maar eens aan de gelijkenis van de zaaier… de waarheid valt op de ondergrond van ons hart. Of het daar tot leven komt en vrucht draagt is niet afhankelijk van die waarheid, maar van de reactie van ons hart.

Hoe reageert jouw hart op de waarheid? Lukt het je überhaupt nog om stil te worden en te luisteren? Om al die stemmen tot stilte te manen die de hele dag om je heen klinken… en te luisteren naar de fluistering van Gods waarheid diep vanbinnen? Om het echt binnen te laten komen, zoals een zaad in zachte en open geploegde grond? 

Voor velen van ons is dit DE grote uitdaging in een drukke wereld vol afleiding. Ik ken bijna niemand die het gemakkelijk vindt om dagelijks stil te worden en te luisteren. Daarom hieronder twee tips die kunnen helpen om hierin te groeien. 

1) Leren om te blijven in Hem:

Ken jij de bijbel goed, maar lukt het je (vaak) niet om echt de connectie met Jezus te voelen? Wil je graag gehoorzamen wanneer Hij zegt: ‘Abide in Me, and I in You’ Johannes 15:4 ‘Blijf in Mij, dan blijf Ik in jou’ maar je weet niet hoe? Dan raad ik je de Love Encounters workshop aan. Die wordt gegeven door Juriaan van Live in Your Destiny*. 

*Dit was tot voor kort een project van Forerunner, maar deze ministry is inmiddels zo gegroeid dat ze helemaal op eigen benen staan.

2) Jezus (beter) leren kennen

Jezus zegt over zichzelf: ‘Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven’. Jezus kennen is dus de waarheid kennen. Eén van de allerbelangrijkste vragen is daarom: ‘Jezus, wie bent U echt?’. Kennen we Hem zoals hij zichzelf omschrijft in Zijn Woord? Of vooral van horen zeggen… Voor wie durft de zoektocht naar de echte Jezus aan te gaan, raad ik het boek van Johan den Hartog aan: ’40 dagen met Jezus’. Johan is bij Forerunner aangesloten met Justice House of Prayer in Den Haag. In zijn boek komen ook diverse andere vrienden en Forerunner zendelingen aan het woord.