Zegen temidden van chaos in Myanmar

Stichting Forerunner werkt al ruim 10 jaar samen met David in Myanmar*. David heeft de roeping om de (overwegend boeddhistische) Birmezen in zijn stad te bereiken met het evangelie. Hij heeft meerdere kerken gesticht en is actief in het pionieren van zendingswerk, jongerenwerk, kinderwerk en de zorg voor armen in de regio.

 

Dit is David, zijn vrouw en zijn twee dochters

 

De coup die alles veranderde

Hun leven stond compleet op zijn kop toen in Myanmar de militaire coup plaatsvond in februari 2021. Toch gingen David, zijn vrouw en hun team vol geloof en moed door met het uitleven van hun roeping. Veel gemeenteleden van de kerken die hij heeft gesticht zijn in diepe armoede terechtgekomen en leven soms op de (onveilige) straten. Dit geldt ook voor de gezinnen van de 80-100 kinderen die vanuit zijn project door Forerunner gesteund werden om naar school te kunnen gaan.

Crisishulp

In de maanden na de coup gaven David en zijn team crisishulp aan gezinnen die hun dorpen moesten ontvluchten voor het geweld en aan oorlogsvluchtelingen uit andere staten. Ze hebben voedsel uitgedeeld en mensen opgevangen. We hebben toen in de Forerunner nieuwsbrief ook wat gedeeld over de situatie en velen van jullie hebben gebeden voor hen en een extra gift gestuurd zodat zij noodhulp konden uitdelen. Hiervoor onze grote dank!

Nog steeds veel geweld

Nu, twee en een half jaar na de coup, is het helaas nog steeds onrustig en onveilig in Myanmar. In de regio waar David en zijn gezin wonen, zijn er nog veel gevechten tussen het leger en gewapende groepen die strijden voor een einde aan de onderdrukking. Er zijn daardoor ook veel vluchtelingen die helemaal niets meer hebben.

Het is in deze politieke chaos moeilijk om te overleven en om het evangelie te verspreiden. We zijn erg dankbaar voor jullie gebeden.

— David

David zei laatst: ‘Het is in deze politieke chaos moeilijk om te overleven en om het evangelie te verspreiden. We zijn erg dankbaar voor jullie gebeden. Het betekent veel voor ons dat jullie in tijden als deze achter ons staan en ons steunen. Zo kunnen wij in de noden van sommige mensen helpen, hoewel er ook nog zoveel nood is waar we niets aan kunnen doen. Jullie hulp kan echt verandering brengen in veel levens in onze regio.’

Forerunner heeft in de afgelopen periode wat extra giften kunnen sturen en de wisselkoers was bovendien onverwacht gunstig, zodat er ook voedselhulp kon worden verstrekt. Gelukkig konden de laatste maanden een deel van de vluchtelingen ook weer terug naar hun dorpen.

Actief uitreiken vanuit Gods genade

David deelde dat zij momenteel hoofdzakelijk de onderstaande dingen doen:

  1. Evangelisatie - in de stad en ook op het platteland in de kleine dorpjes), er zijn 10 plaatsen waar we regelmatig komen voor het evangelisatiewerk, met 5 werkers.

  2. Jeugdwerk - door middel van onderwijs, beroepsonderwijs, aanbidding seminar, muziek, boekhandel, bibliotheek en sport.

  3. Kinderwerk - er zijn 5 kindercentra, waar ruim 500 kinderen komen.

  4. Zendingstraining en discipelschapstraining - TMLS missional leadership school, korte training voor evangelisatiewerkers.

  5. Ontwikkelingswerk - we zorgen voor 10 weduwen, 15 weeshuizen, beginnen met huizen voor oorlogsvluchtelingen, voedselhulp, werk geven aan de werkloze jongeren door een klein bedrijfje op te zetten.

David voegde hieraan toe: ‘dit zijn doorlopende bedieningen die we door Gods genade doen. Blijf alsjeblieft bidden voor ons. En iedereen die een financiële partner wil zijn, is welkom om met ons mee te doen, want we leven niet voor onszelf maar voor Zijn glorieuze, zware missie.’

Doorbraak

David en zijn team waren eind vorig jaar vurig aan het bidden voor een doorbraak en voor Gods voorziening. Ze wilden onderdak bouwen voor de velen uit hun gemeente die dakloos zijn geworden door de crisis en oorlog van de afgelopen jaren. Een stuk grond hadden ze eerder al kunnen kopen en ze hadden een fundament gelegd, maar er was geen geld om verder te bouwen. Daarnaast was het hard nodig om mensen helpen weer zelf in hun levensonderhoud te gaan voorzien nadat de oorlog hun leven had verwoest.

In januari kwam een grote gift binnen voor hen, waardoor ze hiermee aan de slag konden! Een levensveranderende gift voor velen die maar amper konden overleven. Met deze gift zijn naaicursussen en computercursussen van start gegaan (zie foto’s hierboven), met veel dankbare deelnemers. Er is een aparte ruimte voor opgeknapt en ingericht om dit te kunnen doen. Daarnaast zijn ze verder gaan bouwen aan simpele huizen om onderdak te bieden aan de vele ontheemde gezinnen. God voorziet, Hij is trouw!!

*Davids achternaam en locatie zijn voor zijn veiligheid niet vermeld.