Reis naar Kosovo

 

Van 20 t/m 27 september zal Bram Oosterwijk (bestuurslid van Forerunner) met een klein team afreizen naar Kosovo om daar het echtpaar Nora, Metush en hun team te ondersteunen. Zij organiseren kinderclubs en kampen om zo het evangelie te verspreiden onder de Moslim bevolking. Ze zien vele kinderen tot geloof komen en soms daardoor ook hun familie!

Het team van Norah en Matush ziet God machtig bewegen en ziet Moslims tot geloof komen, maar er is ook veel tegenstand en het is keihard werken. Het zal een verademing voor deze zendelingen zijn om samen te bidden en hun hart te kunnen delen met oude en nieuwe vrienden.

Norah deelt het evangelie met kinderen en jongeren in Kosovo.

Waarom Kosovo?

Kosovo was een autonome provincie van Servië. In het voorjaar van 1999 besloot Milosovici -de toenmalige president van Servië - om Kosovo te zuiveren van de Albanese moslim bevolking. Honderden dorpen werden verwoest door het Servische leger. Meer dan 25000 mannelijke burgers werden vermoord. Een miljoen Albanese Kosovaren sloegen op de vlucht naar de buurlanden Albanië en Macedonië.

In juni 2000 trok het Servische leger zich terug uit Kosovo van wegen de bombardementen van de NAVO. Augustus 2000 reisde Bram met een klein team uit Nederland naar Kosovo de stad Gjakova. Wat hij daar aantrof was onbeschrijfelijk.

In de stad Gjakova waren meer dan 1100 mannen vermoord en net buiten de stad bij een klein dorpje Meja waren 480 mannen op 27 april 1999 vermoord door het Servische leger

Toen hij al deze verwoesting zag en de verhalen hoorden van de weduwen en hun kinderen, was het ineens glashelder zijn zijn hart: ‘ik kan niet zomaar terug naar Nederland’. Dus besloot Bram om te blijven in de stad Gjakova om een licht te zijn op één van de meest duistere plekken op dat moment.

20 jaar heeft Bram in Kosovo gewoond van augustus 2000 tot 2020 gedurende deze periode heeft Jezus kunnen delen en vele honderden weduwen kunnen helpen om hun leven weer op te pakken. Onder andere door honderden huizen te renoveren en weer bewoonbaar te maken met zijn team. Door vele tientallen huizen te bouwen, armoedebestrijding projecten uit te voeren en vele kinderen en tieners een kans te geven op een goede toekomst door educatieprojecten.

Metush en Nora

Gedurende Brams jaren in Kosovo heeft hij het echtpaar Metush en Nora Kaja leren kennen. Zoals bijna alle Kosovaren waren zij moslim, maar in 2002 hebben ze een ontmoeting met Jezus gehad en zich bekeerd. Er is in de tijd die daarop volgde een hechte vriendschap en samenwerking ontstaan tussen Bram en dit echtpaar.

Het zijn echte evangelisten met een speciale gave om het evangelie te brengen aan kinderen en tieners. In Gjakova en de dorpen eromheen hebben zij vele tientallen ‘kinderclubs’ gestart. Daar wordt het evangelie verkondigt met bijbelverhalen, bijbel kinderliederen en activiteiten. Elke zomer organiseren zij 'bijbelvakantie weken’ waar honderden kinderen en tieners uit moslimgezinnen het evangelie horen. Dit doen zij met een team van 10 moeders die helpt met koken, sport en spel enz.

Het team zegenen en bemoedigen

Aanstaande 20 tot 27 september is er een reis gepland om naar Kosovo te gaan.

Doel van deze reis is om Metush en Nora en hun team te bemoedigen in hun werk en geloof.

In Kosovo is 98% van de bevolking moslim de geestelijke atmosfeer is anti christelijk en dat is duidelijk te merken speciaal als je christen daar leef met al je moslim buren en familie.

Daarom is elke ochtend ruime tijd gepland voor aanbidding en gebed met het Kosovaarse team om Gods aanwezigheid uit te nodigen en zodat het team zich bij God kan laten vullen.

Nora en Netush hebben een team van 10 dames die hen al jaren trouw helpen met het organiseren van alle kinderactiviteiten. Maar vanwege de moslim cultuur is Kosovo heel vrouw onvriendelijk. De vrouwen in het team zijn gewend om weinig voor zichzelf te hebben en altijd aan het dienen te zijn. Om hen specifiek te zegenen zijn er drie middagen gepland met een creatief programma, met koffie en gezamenlijke maaltijden om de dames uit hun dagelijkse routine te halen. Het is belangrijk om goed te zorgen voor het team, dat altijd zoveel investeert om anderen te bereiken en te dienen.

Kosovo is het armste land van Europa met een werkloosheidscijfer van 50%. Daarom krijgen alle dames als afsluiting van het bezoek winterschoenen cadeau, dit zal een mooi moment zijn! Het team en Nora nemen de dames mee naar een schoenenwinkel en dan mogen ze goede schoenen uitzoeken.