Voor het eerst een eigen bed

Oktober 2022 werd het New Grace gebouw geopend. Vlak na de opening zijn de kinderen, tieners en hun verzorgers in het gebouw komen wonen. Er kwam op het laatste moment een grote gift binnen om ook de inrichting van het gebouw te kunnen aanschaffen, dit was een grote zegen!

Wonen in het gebouw

De kinderen, tieners en ook de volwassenen (caregivers) zijn erg blij met het nieuwe gebouw. Het is een wereld van verschil! Slaapkamers, sanitair, ruime keuken, eetzaal, plaats voor gebed en samenkomsten en 'tuition' - naschoolse mentoring voor huiswerk. Om het gebouw heen is veel ruimte om buiten (sport)activiteiten te doen, dans, workouts etc.

Wat een verschil met de 2 woonhuizen waar de 30 kinderen tot die tijd woonden- samen met de 2 gezinnen waarvan de huizen waren!! Vooral het koken is in een grote keuken een stuk beter te doen.

Er worden in het nieuwe gebouw regelmatig leiders bijeenkomsten gehouden voor het gemeentestichting netwerk. Leiders reizen hiervoor vanuit de bergdorpjes naar New Grace Home om toegerust te worden, ervaringen uit te wisselen en elkaar te bemoedigen. Een grote verrijking dat hier nu ruimte voor is!

Nieuwe meubels en spullen

Het gebouw is steeds meer ingericht. Na een half jaar heeft de lokale lasser ook eindelijk alle stapelbedden af, die deze week geplaatst zijn. Voor veel kinderen en tieners hun allereerste eigen bed! Op de foto’s hierboven zie je een deel van de inrichting die van de grote gift gekocht kon worden:

  • matrassen

  • bedden

  • beddengoed

  • muziekinstrumenten

  • beamer + scherm (voor trainingen, Zoom onderwijs etc)

  • 10 nieuwe fietsen (dit gebouw ligt verder bij de school vandaan dan waar ze eerder woonden)

  • waterfilter voor drinkwater (voor het eerst)

  • en nog veel meer…

De tieners en hun leiders voelen zich zo ontzettend rijk en gezegend. Na al die jaren dat ze allemaal in een kleine ruimte op de vloer sliepen en regelmatig bijna alleen maar rijst te eten hadden (geen groente of vlees e.a.). Nu hebben ze een heel gebouw, eigen bedden en zelfs een beamer. Het is een hele omschakeling, we zien dat de spullen direct al heel goed worden ingezet voor o.a. leiders bijeenkomsten.

De kinderen en tieners zijn zelfs voor het eerst in hun leven op het strand geweest! Dat ligt 30 kilometer verderop, maar er is nooit geld geweest voor een uitje. In ruim 10 jaar New Grace Home was dit het eerste uitje, die stond al heeeeel lang op het wensenlijstje!

Zonnepanelen

In de vorige update schreven we dat er nog geld nodig was om de erosiemuur te versterken zodat het gebouw niet zou verzakken en voor zonnepanelen. Die zonnepanelen zijn heel handig omdat het stroomnetwerk in de regio onbetrouwbaar is, vaak uitvalt en de stroomkosten hoog zijn. Voor deze twee punten is een gift binnengekomen zodat ze hiermee bezig kunnen gaan, wat een enorme zegen!!

Het was nog wel flink wat uitzoekwerk, ze wilden eerst elektrisch gaan koken om zo kosten voor gas en hout te besparen en de (gratis) stroom van de zonnepanelen te gebruiken. Helaas bleek dat praktisch niet haalbaar, er zal nu dus een kleiner systeem komen.

Plannen voor zelfvoorzienendheid

In plaats van meer geld in de zonnepanelen te steken, willen ze zich meer richten op andere ideeën die voor voedsel en inkomsten zorgen om zo Grace Home en Grace Mission zelfvoorzienend te laten zijn. Een eerste plan is een kleine geitenfokkerij te starten. De hoop is dat dit ook andere leiders inspireert om zo in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

Dit is een erg belangrijk punt, omdat de overheid in India steeds strenger wordt op hulp vanuit buitenlandse organisaties. Het wordt steeds moeilijker om financieel te kunnen steunen, en we weten niet hoe lang dit nog mogelijk zal zijn. Om die reden zou het ontzettend fijn zijn als deze projecten hun eigen kosten kunnen dekken.

Zowel voor de zonnepanelen en erosiemuur, als voor de plannen om zelfvoorzienend te worden zijn er giften binnengekomen! Wat een enorme en onverwachte zegen en voorziening. Dank u Jezus!