God raakt harten in Paraguay

Jacob en Nathaly wonen sinds 2 jaar met hun zoons in Paraguay. Dit is een derdewereldland, wat ligt in het hart van Zuid-Amerika. Het heeft ongeveer hetzelfde oppervlak als Frankrijk en ze spreken er twee talen: Spaans en Guarani. Het is 1 van de 3 armste landen van dit continent. Veel kinderen moeten werken na schooltijd (of werken in plaats van naar school te kunnen gaan) zodat het gezin rond kan komen. De stad waar zij wonen heet Ciudad del Este en is een plek met een bijzondere dynamiek.

 
 

Jacob en Nathaly zijn enkele maanden geleden in samenwerking met een lokale kerk begonnen met wekelijkse outreaches in de wijk Remansito. Remansito is een van de gevaarlijkste en armste barrio’s (buurten) van de stad. Het heeft 50.000 inwoners en kent alle elementen van een beruchte barrio. Men leeft hier hoofdzakelijk van de smokkel naar Brazilië en Argentinië wat er op steenworp vandaan ligt aan de andere kant van de rivier.  

In het midden van de barrio staat een wit kerkje. Vanuit deze kerk gaan Jacob en Nathaly samen met de jeugd van de kerk de barrio in, met voedsel en het Johannes evangelie. Ze nodigen de jeugd van Remansito uit om naar het kerkje te komen. Door gebed en aanbidding wordt het arme kerkje getransformeerd in een burcht van God, een veilige plek in de buurt. Ze doen ook outreach zoals mime op het plein en Bijbellezen op straat. 

Elke week zijn er wel bijzondere verhalen van hoe God harten aanraakt tijdens deze outreaches. Een voorbeeld hiervan: op een dag kwam er een meisje langslopen tijdens Bijbellezen op straat en Nathaly las uit Genesis hoe God alles heeft geschapen en dat God orde bracht. Nathaly vertelde dat God ook ons wil vergeven en dezelfde orde wil brengen in ons leven. De aandacht van dit meisje was meteen gevangen en wat blijkt? Haar naam is ‘Genesys’!  Zij voelde Gods persoonlijke roep en liefde en zij kwam tot geloof. De week erop ging ze mee naar de kerk en tot haar verbazing ontmoette ze daar enkele familieleden. God raakte haar aan en het herstel was begonnen. Dit soort dingen maken ze bijna elke week mee, de velden zijn wit om te oogsten! Harten zijn zo open voor God, misschien juist wel door de nood en hopeloze situaties… 

 
 

Op een dag bezocht het team het huis van een alleenstaande moeder. Een heel klein, gammel huisje, als het regent dan regent het binnen ook. Het rook er niet fris en de vrouw verontschuldigde zich: zij heeft een gehandicapte zoon: Elian. Hij is 7 jaar en kan niet lopen of praten, doordat hij een virus in zijn hersenen heeft gehad. Het rook niet fris in huis omdat de moeder geen geld heeft voor luiers. Elian keek uitdrukkingsloos voor zich uit en ze merkten nergens aan, dat hij hun aanwezigheid had opgemerkt. Maar toen ze voor hem gingen bidden, opende hij zijn ogen en glimlachte! Natuurlijk brak deze situatie hun hart… Nathaly en Jacob komen hier nu regelmatig om met dit gezin te bidden en hen te discipelen want het zijn christenen. Ze nemen eten en luiers mee om hen te helpen. Voor kinderen als Elian zijn ze nu een sponsorprogramma aan het opzetten zodat diverse gezinnen gedurende langere tijd geholpen kunnen worden met voedsel en andere noden. 

In maart was er een grote evangelisatie-outreach in de sporthal met aanbidding, een gastspreker en snacks. In de voorbereiding heeft het team gebeden en gevast. Gods kracht is nodig voor redding, genezing en bevrijding in deze buurt! Diverse mensen zijn tot geloof gekomen tijdens de bijeenkomsten en met elk van hen is persoonlijk contact zodat zij kunnen groeien in hun geloof. 

 
 

God geeft open deuren, en open harten voor de boodschap. Jacob en Nathaly werken vele uren op straat, in de sloppenwijk en in hun gebedshuis (waarvoor ze een zaal van een lokale kerk mogen gebruiken). Ze evangeliseren, delen voedsel uit, discipelen jonge gelovigen en geven aandacht aan verwaarloosde kinderen op straat. 

De komende tijd zullen we met hen meereizen en de handen ineen slaan zodat zij hun visie verder werkelijkheid kunnen zien worden. Ze verlangen ernaar om een Mission Base te hebben met een gebedsruimte centraal. Een plek waar gebed en aanbidding opstijgt, Gods aanwezigheid kan rusten. Een plek waar ze mensen uit kunnen nodigen om tot rust te komen, om wat te eten en God (beter) te leren kennen. Waar ze onderwijs kunnen geven en een kerk kunnen hebben, maar ook voedsel en kleding kunnen uitdelen. Ze ervaren God´s roep om een permanente plek te openen waar ze echt een community kunnen bouwen.

Voor meer info over wat Jacob en Nathaly doen; meld je aan voor hun nieuwsbrief. Ook is er een whatsappgroep met foto´s, video’s en getuigenissen. Laat het ons weten als je op de hoogte wilt blijven!

We sluiten af met het ABCD van Gebed en Zending: