Kerst in Kosovo

Afgelopen september reisde Bram Oosterwijk met een klein team naar Kosovo. Het doel van deze reis was om Metush en Nora en hun team te bemoedigen in hun werk en geloof. Metush en Nora zijn echte evangelisten, zij hebben vele Good News Clubs gestart in Gjakova en dorpen er omheen. Maandelijks horen vele honderden kinderen en tieners het evangelie.

In Kosovo is 98% van de bevolking moslim de geestelijke atmosfeer is anti christelijk en dat is duidelijk te merken, vooral als je christen daar leef en actief het evangelie verkondigt. Het werk is zwaar en het team werkt hard. Tijd om even in hen te investeren!

Het team in Kosovo zegenen en bemoedigen

Nora en Metush hebben een team van 10 dames die hen al jaren trouw helpen met het organiseren van alle kinderactiviteiten. Maar vanwege de moslim cultuur is Kosovo heel vrouw onvriendelijk. De vrouwen in het team zijn gewend om weinig voor zichzelf te hebben en altijd aan het dienen te zijn.

Elke ochtend was er ruime tijd voor aanbidding en gebed met het Kosovaarse team om Gods aanwezigheid uit te nodigen en zodat het team zich bij God kon laten vullen.

Om hen specifiek te zegenen waren er drie middagen gepland met een creatief programma, met koffie en gezamenlijke maaltijden om de dames uit hun dagelijkse routine te halen. Het is belangrijk om goed te zorgen voor het team, dat altijd zoveel investeert om anderen te bereiken en te dienen.

Kosovo is het armste land van Europa met een werkloosheidscijfer van 50%, ook de dames die meewerken in het team leven zelf in armoede. Daarom kregen alle dames als afsluiting van het bezoek winterschoenen, wat een enorme zegen voor hen was.

Kerst in Kosovo

In september merkte Bram dat hulp zo ontzettend nodig was op deze plek, dat hij besloot om in december weer terug te gaan. December is altijd een drukke maand voor Nora, Metush en hun team omdat er dan extra acties zijn om de boodschap van de komst van Jezus Christus te verspreiden. Daarnaast is de winter voor veel arme mensen de moeilijkste periode omdat het koud is en ze moeilijker aan voedsel kunnen komen. Er wordt dan ook juist nu veel extra hulp uitgedeeld.

Bram en zijn vrouw Thea helpen met het samenstellen en uitdelen van kerstpakketten, met het leiden van kerkdiensten en bijbelstudies en vele andere werkzaamheden. Ze zijn weer opnieuw geraakt door de impact die Gods liefde in woord en daad heeft als je juist uitreikt naar de allerarmsten die het zo hard nodig hebben.

Zuivere en onbevlekte godsdienst voor God, de Vader, is: omzien naar wezen en weduwen in hun druk en zichzelf onbesmet van de wereld bewaren.

Jacobus 1:27