Hulp aan Israël

 

De bredere Forerunner gemeenschap is geraakt door de situatie in Israël. Diverse Forerunner zendelingen roepen hun achterban op om te bidden voor ‘onze grote broer’ Israël en geven gebedspunten als hulpmiddel bij het bidden. Daarnaast zijn er enkele die zelf in de gelegenheid zijn om actie te ondernemen.

Daniël en Riwka FR128 delen basisartikelen uit aan ontheemden en reservisten

Daniël en Riwka wonen met hun vier (tiener)zoons in Israël en maken alles van heel dichtbij mee. Ze vertellen: ‘Op zaterdag 7 oktober, de laatste dag van Sukkot ‘Simcha Torah', werden velen in het zuiden gewekt door luchtalarmen. Een rakettenregen begon vanuit Gaza op Israël. Daarnaast hebben tientallen terroristen weten binnen te dringen in Israël en hebben velen vermoord, verkracht en als gijzelaar meegenomen. Meer dan 1200 doden, meer dan 3000 gewonden en ongeveer 150 ontvoerd. Hamas is als een beest tekeer gegaan en heeft op demonische wijze huis gehouden en schade aangericht op een wijze die de wereld nog niet eerder heeft gezien. We zijn officieel in oorlog met Hamas. Daarbij is er ook in het noorden onrust aan de Libanese grens en gaat ook Syrië zich er steeds meer mee bemoeien. Kortom, vanaf alle kanten ligt Israël onder vuur. We hebben daarom uw gebed en hulp keihard nodig.’

Bij de start van de oorlog gelijk in actie

Daniël en Riwka begonnen direct bij de start van de oorlog met het verzamelen van basisartikelen voor mensen die hun huizen uit gevlucht waren en voor de reservisten* die zijn opgeroepen. In die eerste weken zaten in het hele land zitten veel mensen zonder belangrijke artikelen zoals eten, water en kleding.

Daniël vertelt: ‘Mensen uit het zuiden zijn alles kwijtgeraakt en geëvacueerd, vaak alleen met datgene wat ze aan hadden. 300.000 reservisten* werden opgeroepen en zijn in haast afgereisd naar hun units, zonder voldoende spullen. Ze sliepen op de grond, in de open lucht, hadden onvoldoende kleding en eten. Wij zijn direct bezig gegaan met het verzamelen van basisartikelen zoals ondergoed, sokken, eten, zeep, shampoo en toiletpapier. Daarnaast ook matrassen, kleding, slaapzakken en andere praktische items die nodig zijn. Ook voor de bevolking in het zuiden wilden we zo veel mogelijk helpen voorzien in datgene wat nodig is.’

De situatie nu

Daniël en Riwka laten weten dat ze de situatie in Israël nu, ruim een maand na het starten van de oorlog, heel bijzonder vinden. Er is een saamhorigheid in het land die ze nog niet eerder gevoeld hebben en veel Joodse jongeren die in het buitenland waren, komen zo snel mogelijk terug. Mensen steunen elkaar onderling enorm. Voor de mensen die uit het zuiden (rondom Gaza) en noorden (langs de Libanese grens) weg moesten is opvang bij familie of in hotels en vakantieparken. Er komen veel giften uit binnen en buitenland om te voorzien voor deze mensen. Er is ook goede opvang voor getraumatiseerde mensen; speciale teams van psychologen, psychiaters en sociaal werkers.

Daniël en Riwka zijn sinds het begin van de oorlog al actief en hebben sinds die tijd al vele mensen kunnen zegenen met deze praktische hulp. Ze gaan hier mee door zo lang dit nodig is.

* Het leger in Israël heet de IDF (Israeli Defense Force) en bestaat om te kunnen reageren op de constante existentiële dreiging voor het Joodse volk. Elke jongen en meisje van 18 heeft dienstplicht. Het is dus een leger van burgers die het land verdedigen.

Joel en Alicia FR157 vangen Joodse gezinnen op

Door de oorlog is Cyprus een toegangspoort geworden van en naar Israël en Libanon. Joël en Alicia vertellen: 'Verschillende Joodse gezinnen hebben onze gemeenschap gevraagd om toevlucht en we hebben er al een paar mogen ontvangen. Bid alstublieft voor open deuren in accommodaties en transportmiddelen zodat we meer mensen kunnen helpen.

Onze gemeenschap wordt bemoedigd doordat we veel hebben gebeden voor Cyprus als schuilplaats voor dit soort gebeurtenissen en nu gebeurt het ook daadwerkelijk. We geloven dat de Heer Cyprus zal gebruiken in Zijn plannen voor het Midden-Oosten.

Laten we samen staan in gebed en geloof dat God op dit moment redding zal brengen in Israël, Libanon en Gaza omdat Hij trouw is in al Zijn wegen en in al Zijn beloften voor deze regio in het Midden-Oosten.’

Johan en Alette FR 501 geven Crisis Response Trainingen

Voor Johan en Alette kwamen de berichten van de oorlog als bevestiging dat ze de juiste stappen in geloof aan het nemen waren in deze tijd. ‘Terwijl we druk bezig waren met de voorbereidingen voor onze eerste Disaster Responder Training in Nederland, kwam het nieuws over de terroristische aanval van Hamas op Israël. Toen onze verschillende gebedsgroepen voor Israël en nieuwszenders beelden uit de eerste hand van de terreur begonnen te delen, dacht ik: "Dit is precies waar we de training voor doen."

Juist in zulke tijden moeten we voorbereid zijn om mensen van Hoop te zijn, brengers van Licht en Vrede die het begrip te boven gaat. Voorbede kunnen doen en zichtbare verandering zien. Om te aanbidden en de sfeer te zien veranderen. Om op praktische manieren te helpen zoals de Heer heeft aangegeven, omdat er vaak overweldigende noden zijn en onderscheidingsvermogen nodig is om te zien wat Hij wil dat wij doen om Hem te vertegenwoordigen in de donkerste dagen van mensen, zodat ze Hoop kunnen vinden, Hem kunnen vinden, in de crisis.’ Meer informatie over de cursus kun je hier vinden.

Benjamin en Rebecca verspreiden de boodschap

Hoewel zij nu zelfstandig werken, zijn onze harten nog steeds verbonden, blijven we in contact en voelen ze nog als deel van de Forerunner familie.

Benjamin en Rebecca die met hun kinderen in Israël wonen. Hun roeping ligt in het getuige zijn van Jezus te midden van het Joodse volk. Daarnaast bestaat hun visie om een groot deel uit het maken van film en het door multimedia verspreiden van de boodschap van Jezus, maar ook het in beeld brengen van christelijke organisaties die werken onder Joden. Zowel in Israël als in Nederland en Amerika.

Ze delen regelmatig updates. Zo kun je horen hoe zij de situatie beleven vanuit Israël zelf. De meeste filmpjes zijn in het Engels, maar ze posten ook wel eens een Nederlandse update.

Mocht je meer willen weten of vragen hebben over de kerk en Israël, dan kun je maandagavond 11 december 19:30 naar Rafaël Amersfoort (Kosmonaut 2 in Amersfoort) te komen waar Benjamin en Rebecca Kroese over Israël zullen spreken samen met professor Willem Ouweneel. 

Helpen?

Ben je geraakt zijn door wat deze projecten doen voor/in Israël wil je helpen?

Dat kan door een gift over te maken aan Forerunner selecteer het projectnummer dat bij het stukje informatie hierboven staat.

Je kunt ook FAI ondersteunen met hun werk in de crisisgebieden in Israël.