Crisishulp aardbeving Turkije

Tienduizenden zijn onder het puin gestorven in Turkije en Syrië tijdens en na de verschrikkelijke aardbevingen twee weken geleden. Lokale en internationale reddingsteams zijn de afgelopen weken dag en nacht bezig geweest om overlevenden te bevrijden. Deze reddingsacties zijn nu voorbij en het volgende stadium van de ramp is aangebroken… 

Hele wijken en zelfs hele steden zijn compleet verwoest. Mensen slapen op straat, in tenten, in hallen en overal waar ze maar een plekje kunnen vinden. Er is tekort aan voedsel en reëel gevaar op besmettelijke ziekten die onder de overlevenden uitbreken. De eerste schok is weg en nu begint de nieuwe realiteit van hun leven tot mensen door te dringen. Honderdduizenden mensen zijn alles kwijt, bijna iedereen is vrienden en familieleden verloren in de ramp. Hulp komt maar langzaam op gang

 
 

Laten we een helpende hand toereiken waar we kunnen! En bidden dat het Evangelie doorgang vindt in Turkije en Syrië en dat harten open en zacht zijn om de liefde van Jezus te ontvangen en velen gered zullen worden.

Omdat hele steden onbewoonbaar zijn geworden vluchten veel gezinnen weg naar het midden van Turkije. Hier woont ook een echtpaar wat als zendeling een Forerunner project heeft. Hun startpunt is een gebedshuis waarin God aanbeden wordt en zijn aanwezigheid kan rusten, vanuit die basis evangeliseren zij,  investeren ze in discipelschap van jonge Turkse gelovigen en rusten ze de plaatselijke kerk toe.

 

Boodschappen worden uitgedeeld aan hen die het nodig hebben

 

Dit zendingskoppel kan in deze situatie niet werkeloos toekijken, ze willen de handen en voeten van Jezus zijn voor mensen die alles kwijtgeraakt zijn. Samen met hun plaatselijke kerk hebben ze gebeden en nagedacht hoe ze het beste kunnen helpen…

De gevluchte gezinnen worden tijdelijk opgevangen in de stad, maar moeten een heel nieuw leven opbouwen, 800 kilometer verderop. Vaak kennen ze hier niemand. Ze hebben geen werk meer en geen bezittingen. Om hen te ondersteunen wil het team meerdere gezinnen die in hun stad terecht komen maandelijks ondersteunen met boodschappen om in de eerste levensbehoeften te kunnen voorzien. Dan valt er elk geval een last van de schouders van gezinnen af: de vraag of er wel eten op tafel staat. Op deze manier kunnen gezinnen zich richten op werk en onderdak regelen en een nieuw bestaan opbouwen.

Voor €50 kan een gemiddeld gezin de basis boodschappen doen.. Deel jij ook met een gezin die alles is kwijtgeraakt?

 
 

Per gezin is het doel om relatie en vriendschap op te bouwen en 6 maanden lang boodschappen cadeau te doen. Er zullen vanuit de kerk ook soepavonden georganiseerd worden waar ze kunnen komen eten, praten en de kinderen bijvoorbeeld een setje viltstiften en een kleurboek krijgen. Zo kunnen mensen bereikt worden met de liefde van Jezus, die ze nu meer dan ooit nodig hebben. 


Met een internationale christelijke organisatie en lokale kerken en gelovigen zijn ze bezig met verschillende projecten. Er is grote eenheid en iedereen helpt elkaar. Nationaal gaan er afwisselend teams naar het getroffen gebied helpen met een soepkeuken. Het doel is hierbij 500 maaltijden per dag. Ook worden er voedselpakketten uitgedeeld in de dorpen. Als er geld over is van het boodschappenproject dan zal dit naar het Oosten gaan om daar voedsel uit te delen in deze andere projecten waarmee wordt samengewerkt.