Jezus zoekt een bruid die Hem aanbidt

Hoe waardevol is aanbidding voor Jezus? Maria gaf hierin het voorbeeld. Zij verkwistte op een dag haar complete erfenis, omdat zij haar liefde voor Jezus wilde laten zien. De zuivere, kostbare nardusolie die Maria van Bethanië over Jezus’ hoofd uitgoot, was volgens Jezus een goed werk. Ondanks dat het geld voor de olie besteed had kunnen worden aan de armen, deed Maria iets wat meer waarde had dan geld.  

Deze dure zalfolie werd gewoonlijk gebruikt om de overledenen te balsemen, en Jezus zegt over wat Maria doet: ‘door die olie over mij uit te gieten heeft ze mijn lichaam voorbereid op het graf’. Daar waar de discipelen nog ontkenden dat Jezus zou moeten lijden voordat Hij in glorie zou regeren, was het duidelijk dat Maria aan Zijn voeten had gezeten. Maria had Zijn woorden gehoord en diep in haar hart laten doordringen. Zij herkende ook de tijden - dat Jezus bijna zou lijden en sterven - en ze eerde Hem in Zijn gehoorzaamheid aan de Vader.  

 Jezus zal straks in Zijn glorie als Koning regeren over de hele aarde. Alle rijkdom zal aan Zijn voeten liggen. Maar geld is niet waar hij als Bruidegom naar verlangt.

Jezus verlangt naar de liefhebbende harten van Zijn bruid. Hij wil geen dienaars, maar een bruid die Hem aanbidt en volgt in Zijn voetspoor.

Een bruid die Zijn woorden werkelijk hoort en gehoorzaamt en die in haar hart dezelfde gezindheid heeft als Jezus zelf. Een verliefd en aanbiddend hart is voor Hem meer waard dan goud. 

Er waren slechts twee mensen waarover Jezus openlijk tijdens zijn leven eer heeft uitgesproken. Dat waren Johannes de Doper en Maria van Bethanië. Van Maria zei hij: ‘Overal waar dit evangelie gepredikt zal worden in heel de wereld, zal ook tot haar gedachtenis gesproken worden over wat zij gedaan heeft’. Als Jezus in Mattheus 24 spreekt over de tijd dat Hij terug zal komen, volgen op dat verhaal meteen een paar gelijkenissen. Het hemels Koninkrijk vergelijkt Jezus met een bruiloft en 10 bruidsmeisjes die de bruidegom verwachten: ‘de wijzen namen met hun lampen ook olie mee’. De olie spreekt over de diepte van onze relatie met Jezus. Als we olie hebben in ons hart, kunnen we dit uitgieten over Jezus’ hoofd als kostbare aanbidding. Als we de olie hebben van het diepe, persoonlijke kennen van Jezus dan zullen we blijven schijnen als schitterende lichten in de nacht tot aan Zijn komst. 

Aanbidding smal.png

 Het afgelopen half jaar zijn veel kerkdiensten gestopt en de tijd voor aanbidding voor Jezus is er meestal niet meer op geworden. In tegendeel, het lijkt wel of veel harten verhard zijn door de omstandigheden, of dat mensen zelfs aanstoot nemen aan God. Maar waarom: wij weten toch dat de dag van de Stralende Morgenster niet aanbreekt zonder dat we eerst de nacht door moeten. Jezus beloofde ons geen comfortabele route naar de eindstreep maar wel een schitterende hoop op het herstel van alle dingen. Duisternis zal de aarde bedekken maar in het duister zal het licht des te helderder schijnen. Zijn glorie zal over de bruid zijn. En wanneer het middernacht is, zal de roep klinken: 

Zie de Bruidegom komt, ga naar buiten Hem tegemoet!’ 

Laten we Jezus blijven aanbidden, zelfs tot in het diepst van de nacht, met onze lampen vol olie. Want Hij is het waard. Laten we ‘onberispelijk en oprecht zijn, kinderen van God te midden van een verkeerd en ontaard geslacht waaronder we schijnen als lichten in de wereld, door vast te houden aan het Woord van het leven’ (Fillipenzen 2:15&16). 

Hij is trouw geweest tot in de dood en Hij is onze tijd, onze aanbidding en onze toewijding waard tot het einde.