Omarm de stilte om te horen wat de Geest spreekt

Bij Forerunner staat gebed op een centrale plaats, en in deze wereldwijde ‘coronacrisis’ neemt ook de roep vanuit de kerk - in al zijn vormen - toe om te bidden. Maar… wat gebeurt er nu precies (is dit virus van de duivel, is dit van God, of is het toevallig?) en wat kun je dan het beste bidden? Hierover verschillen de meningen nogal. 

We zouden er heel diep op in kunnen gaan wat ons standpunt is over deze wereldwijde crisis en waarom we dat geloven, waarom bepaalde andere mensen iets anders geloven etc. Maar dat doen we niet. Wat we in dit schrijven hoofdzakelijk willen doen, is een oproep. 

Be+still+and+know1.jpg

Wees stil voor het aangezicht van God 

Een oproep om stil te worden voor Gods aangezicht en te luisteren. Er wordt geschud aan de systemen waarin we functioneren, en wij schudden mee. Plannen veranderen, kerken sluiten en van alles werkt anders. In de supermarkt zijn de schappen leeg, voor veel ZZP’ers valt hun inkomen weg, ouderen zijn bang om ziek te worden en jonge ouders zitten dag aan dag thuis met de taak om hun kinderen les te geven. 

Dit brengt zaken naar boven in ons hart … De respons die vanzelf naar boven lijkt te komen is om hiertegen te vechten. In christelijke termen: ‘Laten we bidden tegen het coronavirus, dat het zo snel mogelijk weer weg is en het leven door kan gaan zoals we gewend zijn’. 
En hoewel we zeker bidden en zeker opstaan in geloof wil ik toch oproepen: omarm dit schudden en omarm wat het in jouw hart en leven aan het licht brengt. Durf stil te worden en te luisteren aan Gods voeten. Want de dingen die schudden zijn tijdelijk, maar wat we kunnen winnen door te luisteren en gehoorzaam te zijn, is eeuwig! 

Waar vecht je voor?  
Vechten is niet verkeerd… maar laten we vechten voor de dingen waarvan God zegt dat ze er werkelijk toe doen! Vecht voor echtheid en reinheid in je eigen hart en voor je relaties; neem deze kans om diep te gaan in God en diep te gaan met elkaar… en laat Netflix lekker uitstaan (alle buren gebruiken de data toch al op). Neem deze kans om je oude buurvrouw boodschappen te brengen, om kaarten met bemoedigende bijbelteksten te sturen aan eenzamen, om te videobellen met je oma en om een avondje Vertellis te spelen met je tieners. Vecht ervoor om samen klaar te zijn voor de tijd die komt, om een geschiedenis in God te hebben en Zijn stem te verstaan.  

Back to the basics 
Deze crisis brengt op een bijzondere manier het leven terug naar de meest essentiële zaken. Ieder zit thuis in zijn eigen omgeving. Alleen, of met zijn eigen gezin. Afspraken worden afgezegd, activiteiten komen grotendeels stil te liggen. Dit sluit wel bijzonder aan op Gods oproep van het laatste jaar, om minder programma te draaien en te bouwen aan de relatie met Hem en degenen die het dichtst bij je staan.

Ik geloof dat Zijn hart hierin is dat we ons niet verzetten tegen de stilte die ontstaat, maar het gebruiken als gelegenheid om de muren om ons hart af te breken. Daar waar we ons begraven hebben in drukte: durf stil te worden. Daar waar we al snel langs elkaar heen zijn gaan leven: omarm de extra tijd voor relatie binnen het gezin. Daar waar we wel samen naar diensten gingen, maar het thuis bijna niet lukte om samen te bidden en aanbidden… omarm deze omstandigheden. Sta op in geloof voor doorbraken in het bouwen van een persoonlijk diep leven in God en het herstellen van het ‘family altar’! 

Wat komt in jouw hart aan het licht? 
Voel je eenzaamheid, angst, een gevoel overweldigd te worden of het niet goed genoeg te doen? Zijn het jouw uitdagingen in de opvoeding die ineens uitvergroot worden of je financiën en onzekere toekomst waarover je in angst zit? Kom je er misschien achter dat je niet precies weet wat God doet en wat Hij nu van jou verwacht? 
Neem de tijd om te (h)erkennen wat er gebeurt in jouw hart en om van God te horen hoe Hij deze situatie wil gebruiken om je te reinigen als door vuur. Zodat in ons dezelfde gezindheid zal zijn, als die van Jezus Christus. Zodat we juist in moeilijke tijden zullen overstromen van de vruchten van de Geest, dat we juist wanneer er tekort dreigt, extra zullen weggeven. Dat we onze zwakheid durven toegeven en leunen op Zijn kracht.  

Omarm de stilte 
Als het sociale leven stilvalt en het kerkelijke leven stilvalt … omarm dan de stilte. Durf van binnen ook stil te worden. Te kijken naar de staat van je eigen hart en in nederigheid voor God te komen. Neem de tijd om te luisteren naar wat Hij hierin tegen jou wil zeggen. Als je ooit de tijd hebt gehad, dan is het nu wel… nu zoveel afspraken wegvallen. Durf jij het aan om die tijd niet te vullen met nieuwe activiteiten, entertainment of elk uur het nieuws lezen? Mag God die tijd vullen, durf je in de stilte voor Hem te komen? 

Onze hoop ligt in een eeuwig onwankelbaar Koninkrijk 
Laat onze hoop door deze omstandigheden steeds minder liggen in het vertrouwde, in comfort en het natuurlijke leven. Onze hoop mag steeds meer gaan liggen in het doorbreken van een koninkrijk dat niet geschud kan worden! Wat winnen we ermee om nu heel hard te bidden dat de crisis snel voorbij is? Want als de situatie hersteld wordt zoals die was, is alles dan weer oké? Nee. Dan is de wereld nog steeds vol onrechtvaardigheid en pijn. Dus laten we bidden voor een werkelijke, lange termijn oplossing. 

Ja, we bidden voor genezing! Ja, we bidden dat God voorziet! Ja, we bidden voor bescherming en herstel! Maar als God ons gebed hierom verhoort is dat bedoeld om de boodschap van het evangelie kracht bij te zetten. Die genezing en voorziening is een ‘vooruitbetaling’ en bewijs van Zijn Koninkrijk dat komt. Waar niemand meer ziek is, verdriet heeft of eenzaam is en boven alles: waar Hij zelf aanwezig is en Zijn rechtvaardigheid en liefde regeert.  

Als dit het begin van de weeën is die intenser zullen worden en uiteindelijk een volkomen nieuw koninkrijk voortbrengen, een nieuwe eeuw van gerechtigheid… laten we de weeën dan omarmen en er niet tegen vechten. Laten we oren hebben om te horen wat de Geest tegen de gemeente zegt. 

Waakzaam en wijs 
Laten we waakzaam en wijs zijn en zorgen dat ons hart en leven voorbereid zijn op de tijd die komt. Zonder angst, maar met grote blijdschap dat onze Koning, onze Bruidegom eraan komt! Wat is God goed en vriendelijk, dat Hij ons nu de kans geeft om eerlijk te kijken of we klaar zijn voor de tijd die komt. In ons hart, in de dingen waar we in geworteld zijn (waar ligt je zekerheid?). Dat zie je ineens helderder als dat gaat schudden!) en ook in onze reactie naar God en de mensen om ons heen.  
Alles wat nu schudt, zullen we uiteindelijk toch los moeten laten. Onze gezondheid, ons comfort, onze financiële zekerheid en zelfs de veiligheid van onze familie. Laten we opstaan in liefde, zonder angst en met geloof… Opstaan om te bouwen met materialen die eeuwig zijn… in ‘blijde verwachting’ en vanuit de hoop op de Dag van de Heer.  

Wat zullen we dan bidden?

Om weer bij de eerste vraag terug te komen: gebed is onze sterkste respons. Naast het ‘luisterend bidden’ waar we jullie toe uitnodigen, willen we bidden zoals de bijbel ons dat leert. Zoals we zien in Efeze 1:17-18 waar Paulus bidt voor de kerk: 

‘Dat de God van onze Heere Jezus Christus, de Vader van de heerlijkheid, u de Geest van wijsheid en openbaring geeft in het kennen van Hem, namelijk verlichte ogen van uw verstand, om te weten wat de hoop van Zijn roeping is, en wat de rijkdom is van de heerlijkheid van Zijn erfenis in de Heiligen.’ 

Wat zou het kostbaar zijn als uit deze situatie voortkomt dat wij als wereldwijde bBruid van Jezus niet in verwarring zijn over wat in de wereld gebeurd, maar Hem echt kennen. Jezus’ woord kennen, Zijn hart kennen, Zijn plannen kennen en Zijn stem (ook in dit soort dingen) onmiskenbaar verstaan. 

We sluiten af met het gebed dat YouVersion rondstuurde: 
God, U alleen bent alle eer, glorie en eer waard. Met U kunnen we elke storm weerstaan, ook Covid-19.


We vragen U op dit moment om:

  • Degenen die ziek zijn te genezen en degenen die niet ziek zijn te beschermen.

  • Onze leiders extra wijsheid te geven terwijl ze een weg proberen te vinden in deze pandemie en economische onzekerheid. 

  • Versterk Uw kerk wereldwijd. Openbaar ons hoe we met U kunnen samenwerken om te voorzien in de noden van de mensen om ons heen. 

  • Kalmeer onze angst. Vul ons met hoop, vreugde en vrede terwijl we blijven vertrouwen op U.  

  • Gebruik deze pandemie om de weg vrij te maken voor geestelijke vernieuwing. We verlangen ernaar dat uw glorie, kracht en genezing voor iedereen te zien zijn!

Kom Here Jezus, kom!