Day and night we pray - een bewogen start

David en Katharina Pronk zijn de gezichten achter dit mooie project. Zij hebben 2 fantastische kinderen: Penelope (4 jaar) en Phineas (2 jaar), nummer drie is onderweg. Sinds juli 2019 wonen zij in Augsburg, Duitsland, waar David een bijbelschool bezoekt om daarna gebedszendeling te worden. Al tijdens deze school brengt hij elke dag 4 uur door in de gebedsruimte van gebedshuis Augsburg.

Katharina is - naast het moeder zijn - actief als zangdocente binnen het gebedshuis. Zij is in de ochtenden in de gebedsruimte, als de kinderen in de kindergarten zijn. Ze doen deze dingen omdat ze dit zien de als Gods roeping op hun leven: God dag en nacht aanbidden en zijn tempel weer opbouwen.

familie_pronk.jpg

Wat doe je als gebedszendeling, en waarom eigenlijk?

Je baan opzeggen en verhuizen om gebedszendeling te worden? Hier kregen David en Katharina nogal wat vragen over uit hun omgeving… Ze zijn trouwens niet de enige. Het begrip ‘gebedszendeling’ is niet populair in de westerse kerk. Toch zijn veel van de projecten bij Forerunner (gericht op) gebedshuizen. Daarom kun je ook op de Forerunner website meer lezen over wat een gebedszendeling is.

Maar terug naar David en Katharina, zij kregen dus veel vragen uit hun omgeving en hieronder beantwoorden ze enkele van die vragen. 

Maar kan dat niet gewoon naast een baan?

Ja, dat zou zeker ook kunnen. Maar in 2017, nadat we al een tijdje als vrijwilligers in het gebedshuis Amsterdam bezig waren, sprak God heel duidelijk tot ons. Hij sprak dat we Zijn huis in plaats van ons huis zouden bouwen (Haggai 1). We gingen kijken, hoe we dit invulling konden geven maar snel werd duidelijk, dat hij ons tot fulltime-zendelingen riep. 

Waarom dag en nacht gebed?

1. Omdat Jezus het waard is

2. Omdat gebed iets doet!

En dat zien we duidelijk telkens weer hoe God onze gebeden (voor politiek, eenheid, de kerk, zending e.d.) beantwoord. 

Wat gebeurt er in de gebedsruimte?

Naast voorbede zijn er ook tijden van aanbidding met de bijbel en pure aanbiddingstijden. Ook bidden we altijd met en door muziek. Een voorbede-set duurt 2 uur en iedereen die ooit op een bidstond was, weet hoe moeizaam dat kan zijn zonder muziek. Daarom wordt in de gebedsruimte het "harp &bowl" model gebruikt:

  • 30 min aanbidding

  • 30 min gebed (afwisselend, zingend, biddend, ). 

Iedereen kan meedoen, iedereen wordt erbij betrokken en muziek helpt om de harten te raken met het gebed. Wil je meer daarover weten? Het gebedshuis van Kansas City/VS heeft een livestream, waar je zo een set kan meekijken: https://www.ihopkc.org/prayerroom/

Wat doen jullie (David en Katharina) dan al die uren in de gebedsruimte?

Wij bidden, we zoeken God, we leiden aanbidding en zingen in sets mee.

Wat gaat er na dit jaar gebeuren?

Wij geloven dat God ons voor een langere periode roept om dit te doen, en dat we hier op de juiste plek zijn. Augsburg is op dit moment het grootste gebedshuis van Europa en we mogen ontzettend veel leren (en ook veel bijdragen). Het is prachtig te ervaren hoe het is als aanbidding en gebed 24/7 gaande is op een plaats. En dat is al zo al sinds 2011!

Waarom eigenlijk Augsburg?

Natuurlijk is dat fijn, om als Duitser weer in Duitsland te wonen (zegt Katharina). Maar dit was niet de reden, dat we hier naartoe kwamen. God riep ons. We hebben ook nagedacht over de VS of Nederland, maar God leidde ons stap voor stap richting Augsburg. Dit werd hier door het leiderschap bevestigd. 

We liepen hier in de zomer van 2018 stage om erachter te komen of dit echt van God was. Toen sprak God tegen Katharina dat het leiderschap ons zou gaan vragen hier te komen.

Nog geen week later stond één van de leiders voor ons (die we tot die dag trouwens nog nooit hadden gesproken) en zei precies dit. Vele bevestigingen volgden.

Gods leiding in deze nieuwe periode

Sinds David en Katharina naar Augsburg verhuisd zijn, hebben ze al enorm veel mogen leren. 

Ze leren te vertrouwen dat God voor hen zorgt, want sinds een half jaar leeft hun gezin nu van giften. Dat vonden zij aan het begin erg spannend, maar God vult dit op Zijn manier in en Hij is elke maand opnieuw een trouwe werkgever :)

Er waren ook verdrietige momenten: in september, nog voordat de school begon, hebben zij een kindje verloren en belandden Katharina en Penelope een week later ook nog in het ziekenhuis. Dat was een intense start. Toch hebben ze in dat alles Gods trouw en liefde gezien en nog meer geleerd om in verdriet en in vreugde naar Hem te kijken.

Katharina legt uit: ‘het volgen van deze roeping maakt ons als gezin nog meer één, met elkaar maar ook met andere christenen. We geloven in de kracht en de noodzaak van gebed. We geloven in een kerk die volledig toegewijd is aan Jezus en niet aan haar eigen dromen.’ 

Luchtcommando

David en Katharina zijn overtuigd dat God hen naar deze plek en functie heeft geleid, ze weten waar ze voor staan. Toch is het soms lastig om aan mensen uit te leggen waarom zij niet ‘praktisch’ iets doen. Dat leggen ze graag uit door een vergelijking met het leger. Daar zijn units die op de grond nodig zijn, maar ook eentje boven in de lucht die alles overziet. Zo zien David en Katharina hun plek in het geheel: een onderdeel van de luchtcommando. Zoals ze zelf zeggen: ‘Alles staat of valt met het geloof dat gebed echt iets doet.’ Dat blijft een uitdaging en iets om telkens opnieuw ‘ja’ tegen te zeggen.

Zij merken dat God hun hart opent voor allerlei groepen doordat ze voor hen bidden. Of dat nu de politiek is, de eenheid in de kerken, opwekking in Europa, zendelingen, vervolgde christenen etc. Daar zijn ze soms zelf verbaasd over, maar zo werkt het. Ondanks dat ze terugkijken op een hobbelige en veelbewogen start, zijn ze dankbaar en blij dat ze deze stap hebben gezet. Er is niets beter dan dat te doen, waar je voor geroepen bent. 

Op de hoogte blijven?

Voor de mensen die het leuk vinden om op de hoogte te blijven, kijk af en toe eens bij de vlog van ‘Day and night we pray’: https://www.youtube.com/channel/UCr9mtmlm32mfKp6i8JclHrw