De kerk in Myanmar groeit

 

We hebben al enkele keren gedeeld over de heftige situatie in Myanmar. Sinds de militaire coup in 2021 zijn er veel burgers op de vlucht. Er wordt sinds die tijd doorlopend gevochten en de situatie is heel instabiel. David en zijn team gaan al die tijd trouw door met hun evangelisatiewerk temidden van een bolwerk van Boeddhisme.

Het werk van David en zijn team

Ze vangen vluchtelingen op, geven voedselhulp en cursussen om vluchtelingen om te scholen zo weer inkomen voor hun familie te kunnen krijgen. Vol vertrouwen en geloof werken ze rustig door terwijl er overal om hen heen gevochten wordt en de tekorten steeds groter worden…

Hieronder wat foto’s van de afgelopen jaren, voor degenen die het eerder niet gezien hadden. Dit zijn foto’s van de vluchtelingen en de situatie, van de voedselhulp die David en zijn team geven en van de cursus computer en naaien die ze geven aan vluchtelingen.

De kerk groeit explosief

We vinden het heel mooi om te kunnen delen dat de kerk in Myanmar explosief groeit! David deelde afgelopen week wat foto’s van Bijbels die ze hebben uitgedeeld in hun netwerkje van 10 kleine kerken die hij heeft gesticht sinds hij zijn werk in Taungoo begonnen is.

Deze Bijbels moeten in Thailand besteld en gedrukt worden omdat het in Myanmar illegaal is om Bijbels te verkopen. David vertelde dat ze Bijbels hebben uitgedeeld, maar dat ze er nog 200 nodig hebben voor alle nieuwe gelovigen in hun netwerk van kerkjes.

Bijbels voor nieuwe gelovigen

We vroeg hem: ‘zijn dit allemaal nieuwe gelovigen David?’ waarop hij dit prachtige en verrassende antwoord gaf: ‘Nee hoor, sommigen geloven al een paar maanden in Jezus’… Wow! Dat is de realiteit waarin ze leven. Middenin alle politieke chaos, pijn, ellende en honger groeit de kerk dus zo snel dat je al niet meer onder de nieuwe gelovigen valt wanneer enkele maanden christen bent.

Een nieuwe bijbel kost €4 … hoeveel jonge gelovigen in Myanmar geef jij een bijbel?



 

Moeder- kind kliniek in Goma

 

Kwetsbare kinderen ondersteunen

Roland, Ingeborg wonen met hun kinderen Seth en Josephine in Goma, in de Democratische Republiek Congo. Zij hebben de stichting Action Uruma en vanuit Forerunner het project Missiewerk Congo. Hun doel is om kwetsbare kinderen en jongeren toegang te geven tot voedsel, medische zorg en onderwijs.

Armoede, ziekte en oorlog vormen een bedreiging voor deze kinderen, waardoor ze niet de kans krijgen om tot hun doel te komen. Action Uruma wil een positieve verandering zien in het leven van deze kinderen. Ze willen bescherming bieden en herstel brengen in eigenwaarde vanuit het geloof dat God om hen geeft.

Ze begeleiden de kinderen en jongeren vanuit Gods liefde en ondersteunen hen zodat zij kunnen opgroeien tot sterke leiders in hun gemeenschap. Dit doen ze door te werken vanuit drie pijlers: educatie, voeding & gezondheidszorg en discipelschap. 

Educatie

Roland en Ingeborg voorzien in basisonderwijs in een door oorlog geteisterd dorp in de provincie Zuid-Kivu. Op deze manier kunnen kinderen zich ontwikkelen en wordt de basis gelegd voor een vervolgopleiding. Scholing geeft een grotere kans op een baan zodat de kinderen later in staat zijn om hun eigen familie te onderhouden. De school heet de Mozesschool.

Discipelschap

Ze gaan met een team de straat op om hulp te bieden aan jongeren die op straat leven en het evangelie te vertellen. Daarnaast gaan ze regelmatig de vluchtelingenkampen in om contacten te leggen en Gods liefde te delen. Er is ook een project waarbij vluchtelingen naailessen krijgen om zo te kunnen voorzien in levensonderhoud voor hun familie.

Roland en Ingeborg zetten zich in om banen voor hen te creëren. Ze starten ook kerken, begeleiden mensen en nemen de tijd voor hen: één voor één. Familie zijn voor degene die geen familie meer hebben. Zo helpen zij de kinderen en jongeren om hun door God gegeven waarde en identiteit te leren kennen.

Voeding & gezondheidszorg

Om de ondervoeding tegen te gaan voorzien Ingeborg en Roland in ontbijt op school en geven ze eten aan families die hongerlijden. Ook bouwen ze een medische kliniek in een sloppenwijk in Goma om onnodige kindersterfte te voorkomen. Dit is het project waar op dit moment hun grootste focus op ligt.

Moeder- kind kliniek

Ze zijn in de startfase: op dit moment is het eerste gebouw helemaal klaar voor gebruik, er is een toiletgebouw, watertank. Ze zijn fondsen aan het werven om de kliniek in te richten met medische apparatuur, bureau’s etc en medicatie aan te schaffen. Daarna moeten er fondsen komen om personeel aan te nemen zoals artsen, laboratorium personeel, schoonmaker, verpleegkundigen etc. Als de basiszorg loopt in het eerste gebouw, zal er ook een tweede (grotere) gebouw neergezet worden om opnames te kunnen verzorgen.

De kliniek is hoofdzakelijk gericht op medische zorg aan zwangere vrouwen, hulp bij bevallingen en zorg voor jonge, arme kinderen die ziek zijn. Ruim 70% van de bevolking in Congo heeft geen toegang tot medische zorg omdat zij het niet kunnen betalen of het ziekenhuis niet kunnen bereiken. Ingeborg en Roland willen juist voor deze groep medische zorg beschikbaar maken door in de sloppenwijk deze kliniek te bouwen. Voor meer informatie over de behandelingen die gedaan worden in de kliniek en de actuele stand van zaken lees hier verder




 

Lespakket Goed Nieuws!

De visie van stichting Forerunner is ‘samenwerken om de volken voor te bereiden om de komst van de Heer en Zijn Koninkrijk.’ Dit bereiken we tot nu toe hoofdzakelijk door het faciliteren en uitvoeren van zendingsprojecten. Vanaf nu doen we dit ook door het inspireren en toerusten van kinderen om de Grote Opdracht uit te leven!

We hebben namelijk als christenen een belangrijke opdracht van de Heere Jezus gekregen: 'Ga, en maak alle volken tot Mijn discipelen'. We zijn geroepen om in woord en daad Gods Liefde uit te delen en het Goede Nieuws te verspreiden, zowel dichtbij als ver weg.

Het is essentieel dat we de volgende generatie hierin meenemen. Zij zijn de zendelingen, evangelisten (en toegewijde christenen in het bedrijfsleven) van de toekomst! 

Dit lespakket wat we voor basisscholen en kerken hebben ontwikkeld, heeft tot doel kinderen en jongeren te inspireren, uit te dagen en toe te rusten om de Grote Opdracht uit te leven. Dat doen we op een interactieve, eigentijdse manier die aansluit op de belevingswereld van het kind. In onderstaand filmpje meer uitleg, info en een preview van de inhoud:

We willen kinderen aan het denken zetten over wat God van hen vraagt en over hun eigen roeping. Daarnaast willen we dat de simpele en krachtige boodschap van het evangelie van Jezus Christus voor ieder kind glashelder is! We hopen dat het magazine in de klas, het gezin en de kerk aanleiding is om het gesprek over deze onderwerpen te starten.

Het lespakket bestaat uit:

  • Een full colour magazine 24x17 cm voor elk kind.

  • Posters om op te hangen over het thema.

  • Filmpjes over zending, vanuit de belevingswereld van een kind.

  • Docentenhandleiding met verwerkingsvragen en opdrachten op niveau.

Het pakket is gemaakt om 2 themaweken op school mee vorm te geven of om 10 zondagen met de zondagschoolgroep stil te staan bij zending en evangelisatie.

Wil jij bij jou op (zondags)school ook aandacht besteden aan zending en evangelisatie? Laat weten dat je interesse hebt en dan praten we verder over de mogelijkheden! De kosten zijn €2,50 per magazine waarbij je het overige materiaal gratis ontvangt.




Kerst in Kosovo

Afgelopen september reisde Bram Oosterwijk met een klein team naar Kosovo. Het doel van deze reis was om Metush en Nora en hun team te bemoedigen in hun werk en geloof. Metush en Nora zijn echte evangelisten, zij hebben vele Good News Clubs gestart in Gjakova en dorpen er omheen. Maandelijks horen vele honderden kinderen en tieners het evangelie.

In Kosovo is 98% van de bevolking moslim de geestelijke atmosfeer is anti christelijk en dat is duidelijk te merken, vooral als je christen daar leef en actief het evangelie verkondigt. Het werk is zwaar en het team werkt hard. Tijd om even in hen te investeren!

Het team in Kosovo zegenen en bemoedigen

Nora en Metush hebben een team van 10 dames die hen al jaren trouw helpen met het organiseren van alle kinderactiviteiten. Maar vanwege de moslim cultuur is Kosovo heel vrouw onvriendelijk. De vrouwen in het team zijn gewend om weinig voor zichzelf te hebben en altijd aan het dienen te zijn.

Elke ochtend was er ruime tijd voor aanbidding en gebed met het Kosovaarse team om Gods aanwezigheid uit te nodigen en zodat het team zich bij God kon laten vullen.

Om hen specifiek te zegenen waren er drie middagen gepland met een creatief programma, met koffie en gezamenlijke maaltijden om de dames uit hun dagelijkse routine te halen. Het is belangrijk om goed te zorgen voor het team, dat altijd zoveel investeert om anderen te bereiken en te dienen.

Kosovo is het armste land van Europa met een werkloosheidscijfer van 50%, ook de dames die meewerken in het team leven zelf in armoede. Daarom kregen alle dames als afsluiting van het bezoek winterschoenen, wat een enorme zegen voor hen was.

Kerst in Kosovo

In september merkte Bram dat hulp zo ontzettend nodig was op deze plek, dat hij besloot om in december weer terug te gaan. December is altijd een drukke maand voor Nora, Metush en hun team omdat er dan extra acties zijn om de boodschap van de komst van Jezus Christus te verspreiden. Daarnaast is de winter voor veel arme mensen de moeilijkste periode omdat het koud is en ze moeilijker aan voedsel kunnen komen. Er wordt dan ook juist nu veel extra hulp uitgedeeld.

Bram en zijn vrouw Thea helpen met het samenstellen en uitdelen van kerstpakketten, met het leiden van kerkdiensten en bijbelstudies en vele andere werkzaamheden. Ze zijn weer opnieuw geraakt door de impact die Gods liefde in woord en daad heeft als je juist uitreikt naar de allerarmsten die het zo hard nodig hebben.

Zuivere en onbevlekte godsdienst voor God, de Vader, is: omzien naar wezen en weduwen in hun druk en zichzelf onbesmet van de wereld bewaren.

Jacobus 1:27

Filmverslag reis Paraguay

 

In oktober reisde ik (Jolanda) met een klein team vanuit Nederland naar Ciudad del Este, Paraguay, om daar Jacob en Nathaly te ondersteunen. Het is een erg goed bezoek geweest waarin de doelen die er waren met de reis bereikt zijn.

We zijn ontzettend dankbaar voor de mooie en vruchtbare tijd die we samen hebben gehad. Het heeft erg veel indruk op ons gemaakt om de mensen te ontmoeten met wie Jacob en Nathaly dagelijks werken en te zien welke open deuren zij daar hebben.

Outreach San Roque

We kwamen op vrijdag aan, en zaterdag hadden we gelijk een grote outreach in San Roque, een sloppenwijk bij Jacob en Nathaly in de buurt.

 

Op zondag heeft Arjan gesproken in de kerk in Remansito. Met deze kerk organiseert Jacob regelmatig outreaches onder de jongeren in hun wijk.

Voedselpakketten en praktische hulp

Op maandag zijn we samen naar diverse winkels geweest om spullen te kopen voor de voedselpakketten en gingen we op bezoek bij Lourdes en haar gezin. Dit gezin wordt al geruime tijd ondersteund door Jacob en Nathaly en het was bijzonder (en heftig) om te zien hoe zij leven.

De visie voor gebed en aanbidding

Dinsdag was er een conferentie om de visie voor gebed en aanbidding te delen met mensen en (kerk)leiders in Ciudad del Este. Het team van Fozhop (huis van gebed Foz do Iguaçu) uit Brazilië was erbij om de avond te helpen organiseren. Op woensdag zijn we de grens over gereden naar de Braziliaanse kans van de stad om te bidden bij dit gebedshuis en meer tijd met het team door te brengen.

Minga Guazu en het sponsorprogramma

We zijn ook op bezoek geweest bij een gemeenschap in Minga Guazu, deze mensen leven in extreme armoede maar ontvingen ons gastvrij. Het was een erg bijzondere ervaring. Hier wonen diverse gezinnen die in het sponsorproject zitten, de andere gezinnen uit het sponsorproject hebben we op andere momenten tijdens onze reis bezocht.

We sloten onze reis af door samen te genieten van Gods mooie schepping. Paraguay is een ontzettend mooi land, het was een zegen dat we tijd hadden om dat ook even te bekijken. Verder hebben we veel met elkaar gepraat en gebeden.

Ben jij, net als wij, geraakt door het werk dat Jacob en Nathaly doen in Ciudad del Este? Zou je dan willen overwegen hen maandelijks te ondersteunen zodat zij dit werk kunnen blijven uitvoeren?

Meer over Jacob en Nathaly en hun project 'Gebed & Zending'
Lees ons bericht van september terug met achtergrondinfo over de reis.

Al het geld wat binnenkomt gaat rechtstreeks naar het project (mercy ministries, outreaches, gebed) want Jacob werkt zelf vanaf 4 uur ‘s nachts de 'ochtenden' om in hun eigen levensonderhoud te voorzien.

Hulp aan Israël

 

De bredere Forerunner gemeenschap is geraakt door de situatie in Israël. Diverse Forerunner zendelingen roepen hun achterban op om te bidden voor ‘onze grote broer’ Israël en geven gebedspunten als hulpmiddel bij het bidden. Daarnaast zijn er enkele die zelf in de gelegenheid zijn om actie te ondernemen.

Daniël en Riwka FR128 delen basisartikelen uit aan ontheemden en reservisten

Daniël en Riwka wonen met hun vier (tiener)zoons in Israël en maken alles van heel dichtbij mee. Ze vertellen: ‘Op zaterdag 7 oktober, de laatste dag van Sukkot ‘Simcha Torah', werden velen in het zuiden gewekt door luchtalarmen. Een rakettenregen begon vanuit Gaza op Israël. Daarnaast hebben tientallen terroristen weten binnen te dringen in Israël en hebben velen vermoord, verkracht en als gijzelaar meegenomen. Meer dan 1200 doden, meer dan 3000 gewonden en ongeveer 150 ontvoerd. Hamas is als een beest tekeer gegaan en heeft op demonische wijze huis gehouden en schade aangericht op een wijze die de wereld nog niet eerder heeft gezien. We zijn officieel in oorlog met Hamas. Daarbij is er ook in het noorden onrust aan de Libanese grens en gaat ook Syrië zich er steeds meer mee bemoeien. Kortom, vanaf alle kanten ligt Israël onder vuur. We hebben daarom uw gebed en hulp keihard nodig.’

Bij de start van de oorlog gelijk in actie

Daniël en Riwka begonnen direct bij de start van de oorlog met het verzamelen van basisartikelen voor mensen die hun huizen uit gevlucht waren en voor de reservisten* die zijn opgeroepen. In die eerste weken zaten in het hele land zitten veel mensen zonder belangrijke artikelen zoals eten, water en kleding.

Daniël vertelt: ‘Mensen uit het zuiden zijn alles kwijtgeraakt en geëvacueerd, vaak alleen met datgene wat ze aan hadden. 300.000 reservisten* werden opgeroepen en zijn in haast afgereisd naar hun units, zonder voldoende spullen. Ze sliepen op de grond, in de open lucht, hadden onvoldoende kleding en eten. Wij zijn direct bezig gegaan met het verzamelen van basisartikelen zoals ondergoed, sokken, eten, zeep, shampoo en toiletpapier. Daarnaast ook matrassen, kleding, slaapzakken en andere praktische items die nodig zijn. Ook voor de bevolking in het zuiden wilden we zo veel mogelijk helpen voorzien in datgene wat nodig is.’

De situatie nu

Daniël en Riwka laten weten dat ze de situatie in Israël nu, ruim een maand na het starten van de oorlog, heel bijzonder vinden. Er is een saamhorigheid in het land die ze nog niet eerder gevoeld hebben en veel Joodse jongeren die in het buitenland waren, komen zo snel mogelijk terug. Mensen steunen elkaar onderling enorm. Voor de mensen die uit het zuiden (rondom Gaza) en noorden (langs de Libanese grens) weg moesten is opvang bij familie of in hotels en vakantieparken. Er komen veel giften uit binnen en buitenland om te voorzien voor deze mensen. Er is ook goede opvang voor getraumatiseerde mensen; speciale teams van psychologen, psychiaters en sociaal werkers.

Daniël en Riwka zijn sinds het begin van de oorlog al actief en hebben sinds die tijd al vele mensen kunnen zegenen met deze praktische hulp. Ze gaan hier mee door zo lang dit nodig is.

* Het leger in Israël heet de IDF (Israeli Defense Force) en bestaat om te kunnen reageren op de constante existentiële dreiging voor het Joodse volk. Elke jongen en meisje van 18 heeft dienstplicht. Het is dus een leger van burgers die het land verdedigen.

Joel en Alicia FR157 vangen Joodse gezinnen op

Door de oorlog is Cyprus een toegangspoort geworden van en naar Israël en Libanon. Joël en Alicia vertellen: 'Verschillende Joodse gezinnen hebben onze gemeenschap gevraagd om toevlucht en we hebben er al een paar mogen ontvangen. Bid alstublieft voor open deuren in accommodaties en transportmiddelen zodat we meer mensen kunnen helpen.

Onze gemeenschap wordt bemoedigd doordat we veel hebben gebeden voor Cyprus als schuilplaats voor dit soort gebeurtenissen en nu gebeurt het ook daadwerkelijk. We geloven dat de Heer Cyprus zal gebruiken in Zijn plannen voor het Midden-Oosten.

Laten we samen staan in gebed en geloof dat God op dit moment redding zal brengen in Israël, Libanon en Gaza omdat Hij trouw is in al Zijn wegen en in al Zijn beloften voor deze regio in het Midden-Oosten.’

Johan en Alette FR 501 geven Crisis Response Trainingen

Voor Johan en Alette kwamen de berichten van de oorlog als bevestiging dat ze de juiste stappen in geloof aan het nemen waren in deze tijd. ‘Terwijl we druk bezig waren met de voorbereidingen voor onze eerste Disaster Responder Training in Nederland, kwam het nieuws over de terroristische aanval van Hamas op Israël. Toen onze verschillende gebedsgroepen voor Israël en nieuwszenders beelden uit de eerste hand van de terreur begonnen te delen, dacht ik: "Dit is precies waar we de training voor doen."

Juist in zulke tijden moeten we voorbereid zijn om mensen van Hoop te zijn, brengers van Licht en Vrede die het begrip te boven gaat. Voorbede kunnen doen en zichtbare verandering zien. Om te aanbidden en de sfeer te zien veranderen. Om op praktische manieren te helpen zoals de Heer heeft aangegeven, omdat er vaak overweldigende noden zijn en onderscheidingsvermogen nodig is om te zien wat Hij wil dat wij doen om Hem te vertegenwoordigen in de donkerste dagen van mensen, zodat ze Hoop kunnen vinden, Hem kunnen vinden, in de crisis.’ Meer informatie over de cursus kun je hier vinden.

Benjamin en Rebecca verspreiden de boodschap

Hoewel zij nu zelfstandig werken, zijn onze harten nog steeds verbonden, blijven we in contact en voelen ze nog als deel van de Forerunner familie.

Benjamin en Rebecca die met hun kinderen in Israël wonen. Hun roeping ligt in het getuige zijn van Jezus te midden van het Joodse volk. Daarnaast bestaat hun visie om een groot deel uit het maken van film en het door multimedia verspreiden van de boodschap van Jezus, maar ook het in beeld brengen van christelijke organisaties die werken onder Joden. Zowel in Israël als in Nederland en Amerika.

Ze delen regelmatig updates. Zo kun je horen hoe zij de situatie beleven vanuit Israël zelf. De meeste filmpjes zijn in het Engels, maar ze posten ook wel eens een Nederlandse update.

Mocht je meer willen weten of vragen hebben over de kerk en Israël, dan kun je maandagavond 11 december 19:30 naar Rafaël Amersfoort (Kosmonaut 2 in Amersfoort) te komen waar Benjamin en Rebecca Kroese over Israël zullen spreken samen met professor Willem Ouweneel. 

Helpen?

Ben je geraakt zijn door wat deze projecten doen voor/in Israël wil je helpen?

Dat kan door een gift over te maken aan Forerunner selecteer het projectnummer dat bij het stukje informatie hierboven staat.

Je kunt ook FAI ondersteunen met hun werk in de crisisgebieden in Israël.







 

Reis naar Paraguay

Jacob en Nathaly bereiken mensen in de sloppenwijken van Paraguay. Met het evangelie en ook met praktische hulp. ‘Prayer and Mercy ministries’. Dat kunnen ze niet alleen, maar hoe breng je over wat je doet en waarom dat belangrijk is, zodat anderen achter je komen staan?

‘Het is bijna onmogelijk over te brengen hoe extreem schrijnend de armoede is die we dagelijks zien. Ik weet niet goed hoe ik dat uit moet leggen aan mensen die in Nederland leven’.
— Jacob

Outreach in de sloppenwijken op ‘kinderdag’ met een kleinigheidje om aan de kinderen uit te delen

Precies daarmee wil het team komen helpen wanneer ze 19 oktober naar Paraguay reizen, waar ze blijven tot 28 oktober. Ze komen om als vrienden naast Jacob en Nathaly te staan, hen te steunen, samen te bidden en te praten. Maar ook om te helpen bij het overbrengen en communiceren van de realiteit waarin ze werken. Om hen te versterken in de uitvoer van hun visie en om praktisch samen stappen te nemen in de ontwikkeling van het project!

Samen staan we sterk

Het team gaat Jacob en Nathaly ondersteunen, bemoedigen en naast hen staan in het bouwen aan hun visie. Zendelingen zijn namelijk niet bedoeld om alleen te functioneren, maar gesteund te worden door het bredere lichaam van Christus! Ze hebben niet alleen financiële ondersteuning nodig van een achterban, maar ook gebed, hulp en toerusting om het goede nieuws te kunnen (blijven) prediken.

Het team komt Jacob en Nathaly versterken in de uitvoer van hun visie en wil samen praktisch stappen nemen in de ontwikkeling van het project! Daarom hebben is er een team van 3 personen die op verschillende vlakken komen ondersteunen.

Kindsponsoring

Ymgred Bergstra (de zus van Jacob, deel van het Gebed & Zending team) is actief in het opzetten van het kindsponsorprogramma vanuit Nederland. Tijdens de reis gaat zij op dit gebied meekijken in Paraguay. Ze krijgt een beter beeld om daarna vanuit Nederland verder ambassadeur te kunnen zijn van dit sponsorprogramma en het te helpen uitvoeren.

Een levensstijl van gebed

Arjan Krijtenburg (vriend van Jacob, in leiderschap bij Gebedshuis Amersfoort) is werkzaam als gebedszendeling in Nederland. Hij draagt de visie voor een levensstijl van intimiteit met Jezus en geworteld zijn in Gods Woord en hij is al tientallen jaren actief in de gebedsbeweging. Hij zal met Jacob meedenken over het ontwikkelen van dit gedeelte van de visie van Gebed & Zending.

Communicatie en projectontwikkeling

Jolanda de Rooij (voorzitter van stichting Forerunner) is vanuit Nederland al langere tijd met Jacob en Nathaly aan het samenwerken rondom hun project. Zij heeft ervaring in projectmanagement, ontwerp en communicatie en zal op dit vlak meedenken met Jacob en Nathaly. Ze zal daarna vanuit Nederland verder werken aan het overbrengen van het hart van dit project en wat zij allemaal doen.

Kom jij ook naast ons staan?

Het lokale team ziet enorm uit naar de versterking die komt en is enthousiast de activiteiten aan het voorbereiden! Bij de sponsorkinderen is de verwachting heel hoog want: ‘er komen mensen van de andere kant van de wereld, speciaal om ons te ontmoeten!’

De impact van deze reis zal groot zijn, helpt jij ook mee? Er is nog een flink bedrag nodig om alle kosten te kunnen dekken. Ieder teamlid draagt zelf bij aan de reiskosten, verblijfkosten, brandstof etc (naar draagkracht). Daardoor is er vooral geld nodig voor de activiteiten die uitgevoerd zullen worden. Ander anderen:

  • Bijbels om uit te delen aan jonge gelovigen €12,50 per bijbel

  • Voedselpakketten voor extreem arme gezinnen in sloppenwijken € 26 per pakket

  • Outreaches (dagdeel) waarmee gemiddeld 80 kinderen worden bereikt €150 per outreach

  • Johannes Evangelies om uit te delen bij wekelijkse outreach in Remansito €45 per 30 boekjes

Reis naar Kosovo

 

Van 20 t/m 27 september zal Bram Oosterwijk (bestuurslid van Forerunner) met een klein team afreizen naar Kosovo om daar het echtpaar Nora, Metush en hun team te ondersteunen. Zij organiseren kinderclubs en kampen om zo het evangelie te verspreiden onder de Moslim bevolking. Ze zien vele kinderen tot geloof komen en soms daardoor ook hun familie!

Het team van Norah en Matush ziet God machtig bewegen en ziet Moslims tot geloof komen, maar er is ook veel tegenstand en het is keihard werken. Het zal een verademing voor deze zendelingen zijn om samen te bidden en hun hart te kunnen delen met oude en nieuwe vrienden.

Norah deelt het evangelie met kinderen en jongeren in Kosovo.

Waarom Kosovo?

Kosovo was een autonome provincie van Servië. In het voorjaar van 1999 besloot Milosovici -de toenmalige president van Servië - om Kosovo te zuiveren van de Albanese moslim bevolking. Honderden dorpen werden verwoest door het Servische leger. Meer dan 25000 mannelijke burgers werden vermoord. Een miljoen Albanese Kosovaren sloegen op de vlucht naar de buurlanden Albanië en Macedonië.

In juni 2000 trok het Servische leger zich terug uit Kosovo van wegen de bombardementen van de NAVO. Augustus 2000 reisde Bram met een klein team uit Nederland naar Kosovo de stad Gjakova. Wat hij daar aantrof was onbeschrijfelijk.

In de stad Gjakova waren meer dan 1100 mannen vermoord en net buiten de stad bij een klein dorpje Meja waren 480 mannen op 27 april 1999 vermoord door het Servische leger

Toen hij al deze verwoesting zag en de verhalen hoorden van de weduwen en hun kinderen, was het ineens glashelder zijn zijn hart: ‘ik kan niet zomaar terug naar Nederland’. Dus besloot Bram om te blijven in de stad Gjakova om een licht te zijn op één van de meest duistere plekken op dat moment.

20 jaar heeft Bram in Kosovo gewoond van augustus 2000 tot 2020 gedurende deze periode heeft Jezus kunnen delen en vele honderden weduwen kunnen helpen om hun leven weer op te pakken. Onder andere door honderden huizen te renoveren en weer bewoonbaar te maken met zijn team. Door vele tientallen huizen te bouwen, armoedebestrijding projecten uit te voeren en vele kinderen en tieners een kans te geven op een goede toekomst door educatieprojecten.

Metush en Nora

Gedurende Brams jaren in Kosovo heeft hij het echtpaar Metush en Nora Kaja leren kennen. Zoals bijna alle Kosovaren waren zij moslim, maar in 2002 hebben ze een ontmoeting met Jezus gehad en zich bekeerd. Er is in de tijd die daarop volgde een hechte vriendschap en samenwerking ontstaan tussen Bram en dit echtpaar.

Het zijn echte evangelisten met een speciale gave om het evangelie te brengen aan kinderen en tieners. In Gjakova en de dorpen eromheen hebben zij vele tientallen ‘kinderclubs’ gestart. Daar wordt het evangelie verkondigt met bijbelverhalen, bijbel kinderliederen en activiteiten. Elke zomer organiseren zij 'bijbelvakantie weken’ waar honderden kinderen en tieners uit moslimgezinnen het evangelie horen. Dit doen zij met een team van 10 moeders die helpt met koken, sport en spel enz.

Het team zegenen en bemoedigen

Aanstaande 20 tot 27 september is er een reis gepland om naar Kosovo te gaan.

Doel van deze reis is om Metush en Nora en hun team te bemoedigen in hun werk en geloof.

In Kosovo is 98% van de bevolking moslim de geestelijke atmosfeer is anti christelijk en dat is duidelijk te merken speciaal als je christen daar leef met al je moslim buren en familie.

Daarom is elke ochtend ruime tijd gepland voor aanbidding en gebed met het Kosovaarse team om Gods aanwezigheid uit te nodigen en zodat het team zich bij God kan laten vullen.

Nora en Netush hebben een team van 10 dames die hen al jaren trouw helpen met het organiseren van alle kinderactiviteiten. Maar vanwege de moslim cultuur is Kosovo heel vrouw onvriendelijk. De vrouwen in het team zijn gewend om weinig voor zichzelf te hebben en altijd aan het dienen te zijn. Om hen specifiek te zegenen zijn er drie middagen gepland met een creatief programma, met koffie en gezamenlijke maaltijden om de dames uit hun dagelijkse routine te halen. Het is belangrijk om goed te zorgen voor het team, dat altijd zoveel investeert om anderen te bereiken en te dienen.

Kosovo is het armste land van Europa met een werkloosheidscijfer van 50%. Daarom krijgen alle dames als afsluiting van het bezoek winterschoenen cadeau, dit zal een mooi moment zijn! Het team en Nora nemen de dames mee naar een schoenenwinkel en dan mogen ze goede schoenen uitzoeken.