Gebedshuis

In de laatste 20 jaar is de hoeveelheid gebedshuizen wereldwijd explosief gegroeid. In 1995 waren er nog maar een handjevol gebedshuizen, terwijl er momenteel tienduizenden gebedshuizen zijn. Enkele grote bedieningen die hierin het voortouw nemen zijn 24-7 Prayer van Pete Greig en International House Of Prayer (IHOP KC) onder leiding van Mike Bickle , maar dit zijn slechts enkele voorbeelden. Dichter bij huis is er o.a. gebedshuis Augsburg , de Tabernacle in Amsterdam en gebedshuis Amersfoort. Over de hele wereld schieten de gebedshuizen als paddenstoelen uit de grond. Soms geïnspireerd door voorbeelden en verhalen van de grotere voorlopers zoals IHOP KC, soms ook compleet los daarvan en rechtstreeks ingebracht door de Heilige Geest zonder besef van de wereldwijde gebedsbeweging. 

Wat is een gebedshuis?

Een gebedshuis is een plaats die is toegewijd aan God. God wordt bediend door gebed en aanbidding, zoals ook in de tabernakel van David het geval was. Het hart van elk gebedshuis is doorgaand gebed en aanbidding (bij vele gebedshuizen 24-7, op andere plekken gaat het om vele uren door de week heen, vaak met het streven te groeien naar ononderbroken gebed en aanbidding). 

Geïnspireerd door de ononderbroken aanbidding die in de hemel voor Gods troon is, willen gebedshuizen deze realiteit ook op aarde vorm zien krijgen. Twee figuren uit de bijbel die dit inspireren zijn Anna, die 60 jaar voorafgaand aan de eerste komst van Jezus bad en vastte in de tempel (Lukas 2:37) en koning David. Hij bouwde een tabernakel voor God en stelde hierin duizenden muzikanten en zangers aan om God dag en nacht te aanbidden (1 Kronieken 23:1-25:31).

Geschiedenis van 24-7 gebed

Hoewel er de laatste 20 jaar een explosie van (24-7) gebed losbreekt, is dit geen nieuw fenomeen. Al in 1000 v. Chr. zette koning David een tent op waarin hij de Ark van het Verbond plaatste. Dit werd de tabernakel genoemd en er waren 4000 muzikanten en 288 zangers ingedeeld om dag en nacht ononderbroken aanbidding voor God op te laten stijgen.

Er zijn sindsdien diverse voorbeelden in de geschiedenis van gebedsbewegingen die lange tijd ononderbroken gebed (en aanbidding) hadden. Er waren verschillende kloosterordes door de eeuwen heen waar mensen hun leven compleet toewijdden aan God en ook specifiek aan gebed. Een inspirerend voorbeeld is ook de Moravische broerders in Hernhutt (Duitsland). Vanaf 1727 was daar ononderbroken gebed, 24 uur per dag, gedurende meer dan 100 jaar. Hieruit is ook een zendingsbeweging voortgekomen die ontzettend krachtig was. 

Gebedshuizen en uitreiken

Het is opvallend dat op veel plekken dezelfde trend te zien is: wanneer mensen beginnen met een toewijding aan God in gebed en aanbidding, volgt er een beweging naar buiten toe met kracht (hoewel dit meestal niet bewust het doel was). Het begin van de kerkgeschiedenis laat dit patroon al zien: 120 leerlingen van Jezus waren eerst een tijd lang in gebed samen in de bovenkamer, waarna de Heilige Geest uitgestort werd en de leerlingen in de wijde omgeving het evangelie verkondigden met kracht. Ze deden wonderen en tekenen en vele mensen wijdden hun leven toe aan Jezus, de beloofde Messias. 

Werken van gerechtigheid zijn onlosmakelijk verbonden aan een leven dat is toegewijd aan gebed en aanbidding van de Allerhoogste. Dit is te zien in Handelingen, bij de Moravische broeders, maar ook in moderne gebedshuizen. IHOP KC bijvoorbeeld, heeft als slogan ‘Combining 24/7 Prayers for Justice with 24/7 Works of Justice’. Dit komt tot uiting in diverse programma’s om uit te reiken naar armen in de omgeving, evangelisatie en uitreiken over de hele wereld. Ook is er een bijzondere samenwerking met YWAM (Youth With a Mission, een van de grootste zendingsorganisaties op de wereld). Peter Greig die de 24-7 Prayer beweging heeft gestart, zegt in zijn boek Dirty Glory: “Those who pray continually without engaging missionally are simply missing the point”.

Hoewel dus niet elke gebedszendeling persoonlijk zijn tijd in gelijke delen verdeelt tussen gebed en werken van gerechtigheid, is binnen het grote plaatje wel een duidelijke trend dat dit samengaat. Dit is ook terug te zien in de slogan van Stichting Forerunner: ‘Raising up prayer and justice’

Waarom een gebedshuis?

Het vuur moet voortdurend op het altaar blijven branden. Het mag niet uitgeblust worden. Leviticus 6:13

God is aan het bewegen over de hele aarde en richt mensen op om voortdurend hem te prijzen en voorbede te doen om Zijn plannen vorm te zien krijgen. Hij legt het bij mensen uit allerlei nationaliteiten op hun hart om hun hele leven te investeren in het dienen voor Zijn Aangezicht. Om het dag en nacht uit te roepen als Zijn bruid en met Hem samen te werken om de kerk tot volwassenheid te zien komen in eenheid en om de oogst volledig binnen te zien komen.

Het komt in vele vormen, door vele stemmen maar met 1 duidelijke richting. Het is overduidelijk dat dit iets is wat God zelf initieert in deze tijd vlak voor zijn terugkomst. Harten komen tot leven, gedachten worden vernieuwd en de weg wordt vrijgemaakt voor de komst van de Grote Koning. Zoals in Jesaja 40 staat: ‘Bereid de weg van de Heere, maak recht in de wildernis een gebaande weg voor onze God.

God zelf heeft gezegd:

Mijn huis zal een huis van gebed genoemd worden voor alle volken’. Jesaja 56:7.

Koning David begreep het hart van God en God noemde hem ‘een man naar Mijn hart, die alles zal doen wat Ik wil’ (Handelingen 13:22). Hij was het die een tabernakel voor God maakte waarin dag en nacht aanbidding opsteeg naar Zijn Troon. Een rustplaats voor God op deze aarde. Nadat David overleed raakte ook deze plek en deze doorgaande aanbidding in vergetelheid en gingen mensen weer hun eigen leventje leiden.

Maar God wilde Zijn huis niet in verval zien... Daarom zei Hij in Amos 9:11-12: ‘op die dag (d.i. de dag van de Heer … ) zal ik oprichten de vervallen hut van David, zijn scheuren zal ik dichtmaken en wat aan hem is afgebroken zal ik oprichten. Ik zal hem opbouwen als in de dagen van oude tijden af; zodat zij de rest van Edom in bezit zullen nemen en alle heidenvolken waarover Mijn naam is uitgeroepen, spreekt de Heere die dit doet.’ 

Het is een bijzonder teken van de tijd waarin we leven, dat we nu zien dat God de tabernakel van David aan het herstellen is onder de volken. God zegt zelf in Amos dat dit zal gebeuren in de aanloop naar het moment dat Jezus terugkomt en zal regeren vanuit Jeruzalem en alle dingen zal herstellen. ‘Maak recht in de wildernis, een gebaande weg voor onze God…’ we zien de vervulling van Gods woord als we kijken naar de vele huizen van gebed die ontstaan over de hele wereld en ook in Israël zelf. 

Hierin wordt ook gelijk duidelijk hoe het komt dat juist in veel huizen van gebed de ‘Forerunner boodschap’ een belangrijke rol speelt. Het voorbereiden van de weg van de Heer. Wanneer voorbidders met een open en zacht hart bidden vanuit het Woord, kan het niet anders dan dat deze boodschap zich vormt in het hart van de gebedsbeweging. Wie oren heeft, laat hij horen wat de Geest tot de gemeente zegt.