Gebedszendeling

 

Voor velen is het wellicht een nieuwe term: ‘gebedszendeling’. Toch zijn ze er steeds meer, en over de hele wereld! In de laatste 20 jaar is de hoeveelheid gebedshuizen wereldwijd explosief gegroeid. In 1995 was er nog maar een handjevol gebedshuizen, maar er zijn al tienduizenden gebedshuizen wereldwijd. In al die gebedshuizen zijn gebedszendelingen werkzaam, zowel fulltimers als parttimers. 

Wat is een gebedszendeling?

In het kort: iemand die zijn leven investeert om te bidden en aanbidden. Hun eerste roeping is om God zelf te bedienen, voor Gods aangezicht te staan zoals de priesters en Levieten in de bijbel. Daarnaast onderwijzen zij anderen in een levensstijl van gebed, vasten en aanbidding en doen zij werken van gerechtigheid (die voor ieder zeer verschillend kunnen zijn). Zij reiken uit naar anderen vanuit een levensstijl van gebed en aanbidding. Zij ‘bouwen’ ook praktisch aan plekken van gebed en het faciliteren van een levensstijl van gebed voor anderen. Zoals de Levieten die zongen voor God, maar ook zorgden dat de tabernakel schoon was en de poort werd bewaakt. Wanneer mensen dit een volle werkweek doen dan is er geen tijd voor een reguliere baan en leven zij vaak van giften.

Wat doet een gebedszendeling?

  • Aanbidding - Ten eerste staat de gebedszendeling voor Gods aangezicht om Hem te aanbidden en te eren, om Hem te ‘bedienen’. Zonder bijbedoeling of agenda, om de eenvoudige reden dat God Het waard is om voortdurend, zonder ophouden aanbeden te worden. Lees maar eens wat er 24 uur per dag, 7 dagen per week (24/7) gebeurt in de troonzaal van de Hemel in Openbaring 4 en 5. 

  • Voorbede - Ten tweede staat een gebedszendeling voor Gods aangezicht om niet alleen in te stemmen met WIE Hij is (= aanbidding), maar ook om in te stemmen met wat God verlangt, met Zijn plannen (= voorbede / intercessie). In Gods Woord en door de Heilige Geest spreekt God over Zijn plannen en beloftes en wij bidden die dingen aan Hem terug, zodat we bidden in overeenstemming met Zijn wil. 

  • Praktisch dienen – zoals al eerder is genoemd dient ook elke gebedszendeling volgens zijn/haar eigen gaven en talenten praktisch om de gebedshuizen draaiend te houden. Zoals ook de Levieten en priesters in de bijbel hun aanbidding naar God hadden maar daarnaast de tabernakel/tempel onderhielden. Dit kan zijn door onderwijs te geven, techniek in te richten, muzikaal bij te dragen of door de website, de koffie en thee, het gebouw of de communicatie te verzorgen.

  • Werken van gerechtigheid – vanuit een basis van gebed en aanbidding wordt er uitgereikt. Dit ziet er voor elke gebedszendeling anders uit, in zowel de vorm en focus als in de verdeling tussen gebed en uitreiken. Er zijn mensen die crisishulp verlenen, mensen die scholen van gebed en aanbidding in andere landen organiseren, mensen die de armen voeden of uitreiken naar vrouwen in de prostitutie. Anderen zegenen de wijk waar hun gebedshuis staat en geven onderwijs in kerken. Alles vanuit dezelfde basis van gebed, aanbidding, liefde en gehoorzaamheid. 

Waarom zijn gebedszendelingen nodig en ‘relevant’?

Het simpele antwoord daarop is: omdat God het waard is! Hij is het waard om aanbeden te worden. Dat gebeurt in de hemel ook dag en nacht voor Zijn troon en wij hebben van Jezus geleerd om te bidden ‘dat het op aarde zal zijn zoals in de hemel’. De Grote Koning is het waard dat we ons hele leven investeren en uitgieten voor zijn voeten. 

Verder is het een bijbels principe dat gebedszendelingen volgen. Koning David maakte een plaats voor God volgens een hemels patroon. Hij betaalde 4.000 muzikanten en 288 zangers om God dag en nacht te aanbidden (1 Kronieken 23:1-25:31). God verbindt zijn zegen, aanwezigheid en kracht aan zulke plekken. Hij troont op de gebeden en aanbidding van Zijn mensen. Dit is heel anders dan (de meeste) kerken waar alleen op zondag 45 minuten aanbidding is en verder ook allerlei andere activiteiten plaatsvinden. Gebedshuizen zijn dus ook een aanvulling op kerken, geen vervanging ervan of alternatief ervoor. Als het goed is dienen en ondersteunen gebedshuizen de wereldwijde kerk om in haar roeping van biddende, verliefde en reine bruid van Christus op te staan. 

Wat is de rol van een gebedszendeling in het lichaam van Christus?

Een gebedszendeling doet zijn eigen taak in het bredere lichaam van Christus. Hij of zij leeft een specifieke roeping uit. Elke christen leeft om God te aanbidden in alles en wordt in de bijbel opgeroepen om ‘te bidden onder alles’. Maar niet elke christen is geroepen om een gebedszendeling te zijn. Net zoals alle gelovigen geroepen zijn om te getuigen, maar God sommigen geeft als evangelist, alle mensen geroepen zijn om te profeteren, maar God sommigen geeft als profeet etc. zo zijn er ook mensen geroepen om voorop te gaan in gebed en alles wat daarmee te maken heeft.

Meer over de roeping als gebedszendeling is te lezen op o.a. de website van IHOP KC