Bijbelclub Kosovo
Kinderen en tieners in Gjakova aan de voeten van Jezus brengen
DE MISSIE
Bijbelclub Kosovo heeft tot doel om Jezus Christus bekend te maken in Gjakova, onder de Albaanse moslims die hier wonen. Met specifieke focus op kinderen en tieners, maar door hen worden ook de gezinnen en de bredere gemeenschap met het evangelie bereikt.
De samenleving in Kosovo bevindt zich al jaren in een heftige situatie… In de nasleep van de genocide en verwoesting die het Servische leger heeft aangericht in 1999 zijn veel kinderen zonder vader opgegroeit. Veel tieners keren zich naar materialisme, om het collectieve trauma en de hopeloosheid te ontvluchten. Daarnaast is er veel armoede onder de bevolking. Juist in deze situatie is de missie om Gods Hoop en Licht te verspreiden..
DE VISIE
De visie is om de nieuwe generatie te zien opstaan in de kracht en liefde van Jezus Christus. Liefdevolle aandacht geven aan een generatie van wezen en kinderen van getraumatiseerde ouders, zodat zij hun identiteit vinden als geliefde kinderen van Vader God. Het verbreken van generationele hopeloosheid, trauma en armoede door kinderen aan Jezus voeten te brengen en daar getransformeerd te zien worden door Gods aanwezigheid en liefde.
De kernactiviteiten waardoor deze visie vorm krijgt:
Organiseren van wekelijkse bijbelclubs voor kinderen en voor tieners, op diverse plekken in en om Gjakova. Hierdoor wordt een fundament gelegd in jonge levens door structureel bijbelverhalen te vertellen, liefdevolle aandacht te geven, voor hen te bidden en hen mee te nemen in Gods aanwezigheid.
Organiseren van zomerkampen voor kinderen en tieners met sport en spel, bijbelverhalen en aandacht voor elk kind persoonlijk.
Praktisch uitreiken in de omgeving door voedsel, kleding, brandhout e.a. uit te delen aan de armen. Er wordt bijvoorbeeld elk jaar met kerst een grote actie gedaan waarbij pakketten met voedsel, levensmiddelen en uitleg van het evangelie worden uitgedeeld aan de allerarmsten.
Bemoedigingsreizen naar Kosovo vanuit Nederland die het plaatselijke team onder leiding van Metush en Nora ondersteunen. Hun werk is zwaar en de omgeving vijandig, er is geen plaatselijke christelijke gemeenschap die om het team heen staat.
Geestelijke ondersteuning door samen voorbede te doen en Gods aanwezigheid uit te nodigen in aanbidding en lofprijs. Dit maakt een groot verschil in de atmosfeer.
Emotionele ondersteuning door naast het team te staan in vriendschap, met bemoediging en een luisterend oor. Dit is van onmisbaar belang voor het team om op de lange termijn (gezond) te kunnen volharden.
Praktische ondersteuning door te helpen bij het uitvoeren van hierboven omschreven activiteiten zoals het uitdelen van kerstpakketten of organiseren van kinderkampen.
KOSOVO, EEN GETRAUMATISEERD LAND
Midden in de Balkan, geklemd tussen Servië, Macedonië en Montenegro, ligt Kosovo : een moslim land op drie uur vliegafstand van Nederland.
Kosovo heeft een traumatische geschiedenis achter zich liggen. In het voorjaar van 1999 besloot Milosovici de toenmalige president van Servië om Kosovo te zuiveren van de Albanese moslim bevolking. Honderden dorpen werden verwoest door het Servische leger. Meer dan 25.000 mannelijke burgers werden vermoord. Een miljoen Albanese Kosovaren sloegen op de vlucht naar de buurlanden Albanië en Macedonië. Juni 2000 keerden de op de vlucht geslagen Albanezen terug naar Kosovo. Wat ze daar aantroffen was vreselijk, honderden dorpen waren verwoest en huizen geplunderd.
Romeinen 1:16 schrijft Paulus:
Want ik schaam mij het evangelie niet: want het is een kracht Gods tot behoud voor een ieder die gelooft, eerst voor de Jood en ook voor de Griek …. en voor de Albanees.
Nu 2024 zijn de wonden nog diep in de harten van de Kosovaarse bevolking. De foto’s hierboven zijn genomen op herbegrafenissen, waar mannen uit massagraven hun eigen rustplek krijgen. Na de vreselijke genocide slachtpartij en de verwoesting die het Servische leger heeft aangericht, proberen de Albanezen hun leven weer op te bouwen, wat je nu ziet in Kosovo dat men vlucht in materialisme.
De vrucht van materialisme is hebzucht en de vrucht van hebzucht is eenzaamheid. Doodlopende weg dus.
Het Kosovaarse echtpaar Metush en Nora kwam zelf tot geloof in 2002. Zij verkondigen dagelijks het evangelie in de stad Gjakova en de omliggende dorpen.
Gebedspunten
Dat de vele kinderen, tieners en hun ouders die het evangelie horen, het echt zullen horen en begrijpen en Jezus zullen aannemen.
Bescherming voor Metush en Nora als wekelijks vele kilometers rijden op de gevaarlijke Balkan wegen.
Gods merkbare aanwezigheid in en rondom hen ten allen tijde.
INITIATIEFNEMERS
Bijbelclubs Kosovo is een samenwerking tussen het Kosovaarse echtpaar Metush en Nora en Bram Oosterwijk vanuit Nederland.
Metush en Nora zijn in 2002 tot geloof gekomen en leiden met hun team vele tientallen kinderen- tiener bijbelclubs die ze elke week of maand bezoeken. In de zomer organiseren ze diverse kinder- tienerkampen met sport, spel en bijbelverhalen. Via de kinderen horen ook de ouders het evangelie.
Bram heeft 20 jaar in Kosovo gewoond en gewerkt als zendeling met specifieke roeping om te zorgen voor de weduwen en wezen in hun nood. Hij heeft tijdens zijn werk Metush en Nora leren kennen en met hen samengewerkt, ze hebben een goede vriendschap opgebouwd. Nu Bram weer in Nederland is blijft hij met hen verbonden en ondersteunt hij hen vanuit Nederland met een wisselend team.
Bram heeft zelf ervaren hoe geestelijk zwaar het is om als volgeling van Jezus te leven en werken in een land waar 98% van de bevolking moslim is. Hij begrijpt daarom als geen ander dat het van levensbelang is om Metush en Nora te bemoedigen en te sterken in hun geloof en werk.
ONDERSTEUNEN PROJECT
Metush en Nora leven uit geloof, de maandelijkse kosten van zaalhuur en evangelisatie materiaal komen elke maand weer terug. Voedselpakketten voor de allerarmste gezinnen, reiskosten voor bemoedigingsreizen en andere praktische hulp is ook regelmatig nodig. Wilt u dit project steunen? Dit kan door een gift over te maken naar:
Stichting Forerunner te Dordrecht
O.v.v. FR205 Bijbelclub Kosovo
IBAN: NL 60 INGB 0005 3582 87
Of door op de donatiebutton te klikken bij FR205